VZW Charisma organiseerde op 12 en 19 september 2020 in het kader van Open Monumentendag gratis rondleidingen in het klooster van de ongeschoeide karmelietessen in Kortrijk. Het Goddelijke huisraad en de leefwereld van het 352 jaar oude slotklooster de Karmel van Kortrijk werden voor het eerst getoond aan een ruimer publiek.

Het klooster van de Karmelietessen in Kortrijk bestaat al sinds de 17e eeuw. Het erfgoed dat zich in het slotklooster bevindt is al eeuwenlang een mysterie aangezien de kloosterlingen in afzonderling bidden, leefden en werkten. Met dit project wilde VZW Charisma de inwoners van regio Kortrijk voor het eerste een kijkje bieden achter de tralies van het slotklooster van de Karmel.

Naast een rondleiding door professionele gidsen, konden bezoekers ook genieten van een aantal interessante objecten rond het leven van de kloosterlingen. Deze voorwerpen konden worden getoond dankzij hulp van de zusters ongeschoeide karmelietessen uit Oudenaarde.

Hendrik Callewier, archivaris van het rijksarchief in Kortrijk, verzorgde speciaal voor de gelegenheid een publicatie rond de geschiedenis van de Karmel van Kortrijk. De publicatie kon door bezoekers op het einde van de rondleiding aangekocht worden. Met 820 deelnemers was de rondleiding in de Karmel een groot succes.


In de periode van dit project waren de gebouwen net overgenomen door een nieuwe eigenaar en werd het slotklooster gesloten. Vzw Charisma had in de maanden voordien de inventaris van het Godddelijke huisraad in het klooster opgemaakt. Dankzij de medewerking van en een goede communicatie met de nieuwe eigenaar van het klooster en van de Ongeschoeide Karmelietessen is dit project mogelijk gemaakt. De laaste karmelietessen waren actief betrokken bij de bezoeken.

Het project 'Achter de muren van de ongeschoeide karmelietessen' werd financieel ondersteund door erfgoed zuidwest.


Overzicht