Een magisch weekend vol creativiteit in Zuid-West-Vlaanderen

Op 14 en 15 oktober 2023 opende de regio Zuid-West-Vlaanderen haar deuren voor een uniek evenement dat kunst en gemeenschap samenbracht: "Buren bij Kunstenaars." Dit tweedaagse event bood het publiek de kans om een kijkje te nemen in de fascinerende wereld van meer dan 400 getalenteerde kunstenaars, verspreid over diverse disciplines zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, edelsmeedkunst, grafische media en vele andere kunstvormen.

Het succes van Buren bij Kunstenaars ligt in de intieme en persoonlijke ervaring die het biedt. Gedurende het weekend openden kunstenaars hun ateliers en namen deel aan groepstentoonstellingen, waardoor bezoekers de kans kregen om de passie en het vakmanschap achter elk kunstwerk te ontdekken. Het was niet alleen een gelegenheid om kunst te bewonderen, maar ook om de kunstenaars zelf te ontmoeten, vragen te stellen en inzicht te krijgen in hun creatieve proces.

De diversiteit van de tentoongestelde kunstvormen was indrukwekkend. Van kleurrijke schilderijen die emoties vangen tot verfijnde sculpturen die de zwaartekracht uitdagen, Buren bij Kunstenaars omarmde de veelzijdigheid van de artistieke expressie. Edelsmeden onthulden hun meesterwerken, terwijl grafische kunstenaars de kracht van visuele communicatie verkenden. Elke kunstenaar bracht zijn unieke perspectief naar voren, waardoor het publiek een rijk scala aan creativiteit kon ervaren.

Wat dit evenement nog specialer maakte, was de betrokkenheid van de lokale gemeenschap. Mensen uit alle hoeken van Zuid-West-Vlaanderen kwamen samen om de kunstenaars te ondersteunen en de levendige kunstscène van de regio te vieren. De warme ontvangst en de nieuwsgierigheid van het publiek zorgden voor een stimulerende sfeer, waarin kunstenaars werden aangemoedigd om hun grenzen te verleggen en nieuwe artistieke hoogten te bereiken.

Na het overweldigende succes van de editie van 2023 kijken kunstliefhebbers al reikhalzend uit naar de volgende Buren bij Kunstenaars, die zal plaatsvinden tijdens het weekend van 19 en 20 oktober 2024. De inschrijvingen voor kunstenaars zullen opengaan in het voorjaar, en geïnteresseerden kunnen dan terug terecht op de officiële website van het evenement: www.burenbijkunstenaars.be

Buren bij Kunstenaars blijft niet alleen een podium bieden voor kunstenaars om hun werk te tonen, maar het bevordert ook een gevoel van gemeenschap en culturele uitwisseling. Het evenement benadrukt de kracht van kunst als een verbindende kracht en bevestigt de levendige kunstscene in Zuid-West-Vlaanderen.

Copyright Foto's: WZC Sint-Camillus Wevelgem - Veerle De Vos Kunst - Lieven Demunter - Ten Anker Waregem

"Het waardevolle partnerschap met de stad Kortrijk heeft Buren bij Kunstenaars niet alleen mogelijk gemaakt, maar heeft ook een blijvende impact op de kunstgemeenschap en de stad zelf. Dit evenement is niet alleen een showcase voor de talentvolle kunstenaars van Kortrijk, maar ook een unieke kans voor inwoners en bezoekers om een persoonlijke kunstroute te ontdekken. Het creëert niet alleen extra belichting voor lokale kunstenaars, maar stimuleert ook betekenisvolle sociale interacties, waardoor de 'stille' rijkdom van Kortrijk tot leven komt en een boeiende dynamiek in de stad teweegbrengt. Buren bij Kunstenaars: waar kunst, gemeenschap en de schatten van Kortrijk samenkomen." - kunstenaar stad Kortrijk

Overzicht