De verjaardag van je vereniging in de verf zetten, strak plan! Maar hoe begin je eraan? Een klassieke tentoonstelling? Of het toch maar eens over een andere boeg gooien? Harmonie Vooruit Harelbeke viert in 2022 haar 100ste verjaardag met een heus feestjaar. Historicus Elwin Hofman en bestuurslid Ann-Sofie Van Enis wilden samen met een werkgroep van leden en oud-leden van het orkest de geschiedenis en het erfgoed van de vereniging voor het licht brengen, voorbij het opsommen van de traditionele hoogtepunten. Een intens proces leidde uiteindelijk zeer mooi resultaat: een boek en een tentoonstelling over 100 jaar Harmonie Vooruit Harelbeke in 100 objecten.

Onderzoekers Dr. Elwin Hofman, postdoctoraal onderzoeker en trombonist binnen het orkest, en Leendert Acke, praktijkassistent en trompettist schreven samen het boek “100 jaar Harmonie Vooruit in 100 objecten”. Beide historici zijn verbonden aan de vakgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750 aan KU Leuven.

In het boek komen honderd voorwerpen aan bod die diverse aspecten van het orkest belichten. Elk voorwerp – foto, object, getuigenis… – is uniek voor Harmonieorkest Vooruit. De objecten staan op zichzelf, maar nog meer herbergen ze een herinnering, een interessant verhaal of een unieke eigenschap van het orkest en haar leden. Zo wordt er niet alleen gefocust op muzikale hoogtepunten, maar ook op het verenigingsleven en het profiel van de betrokkenen. Bovenal wordt de geschiedenis gekaderd binnen de maatschappelijke en politieke context in het Harelbeekse en (ver) daarbuiten. Deze aanpak laat toe om een diverse, maar toch samenhangende geschiedenis op een toegankelijke manier te brengen.

Van de voorwerpen in het boek werd in mei en juni 2022 een selectie tentoongesteld in de bibliotheek van Harelbeke en de foyer van CC Het Spoor De tentoonstelling bracht de geschiedenis van de harmonie op interactieve wijze tot leven. Dit project werd mogelijk gemaakt door een subsidie van erfgoed zuidwest, en met de samenwerking van het archief van Harelbeke, AMSAB, CEMPER, Bibliotheek Harelbeke en Het Spoor.

Overzicht