Hoeveel subsidies kan je aanvragen?

De subsidie bedraagt maximaal €2.000. Bij een coproductie - wanneer efgoed zuidwest haar schouders ook onder het project zet - is meer mogelijk. Je kan twee keer per jaar subsidies aanvragen. Aanvragen moeten ingediend worden uiterlijk op 1 april of 1 oktober. Een coproductie kan enkel voor 1 oktober ingediend worden.

Na het toekennen van een subsidie kan je een voorschot aanvragen (50% van het subsidiebedrag). De rest van het saldo krijg je na het beëindigen van het project en het indienen van het evaluatieformulier.

Wanneer kan je subsidies aanvragen?

 • Als je een organisatie bent uit het werkingsgebied van erfgoed zuidwest (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wevelgem, Wervik, Zwevegem).
 • Het gaat om een publieksproject. De focus ligt op lokaal of regionaal cultureel-erfgoed.
 • Het project is voor jouw organisatie duidelijk een nieuwe stap, het gaat resoluut voor vernieuwing of voor samenwerking.
 • Het project overstijgt wat je als organisatie regulier organiseert.
 • De deadlines voor de aanvragen zijn 1 april of 1 oktober. Een coproductie kan enkel voor 1 oktober ingediend worden.

Bekijk zeker het volledige subsidiereglement.

Hoe kan je subsidies aanvragen?

 • Lees het projectsubsidiereglement eerst grondig door. Voldoet je project aan de voorwaarden? Bekijk de tips uit het Subsidie-labo voor nog meer achtegrondinfo.
 • Vul het aanvraagformulier volledig in. Gebruik hierbij de invulinstructies als leidraad.
 • Neem voor je definitief indient contact op met Zuidwest. De erfgoedcel staat voor je klaar met hulp en advies (erfgoed@zuidwest.be, 056 24 16 16). De basisprincipes van het reglement worden toegelicht tijdens een Subsidie-Labo voorgaand aan de indiendatum.
 • Bezorg het ingevulde formulier, en eventuele bijlagen, aan erfgoed zuidwest via erfgoed@zuidwest.be. Doe dit uiterlijk voor 1 april of voor 1 oktober.
 • Je ontvangt van ons, bij goede ontvangst, een bevestiging van je dossier. Kreeg je geen bevestiging? Misschien liep er iets mis, je neemt dan best even contact op met de erfgoedcel.
 • Uiterlijk 6 weken na de uiterste indiendatum laten we je weten als je dossier al dan niet weerhouden werd.

Download hier het indienformulier.

Wat na het toekennen van subsidies?

 • Hou rekening in je project met eventuele opmerkingen of adviezen van de jury.
 • Vermeldt bij alle gedrukte of digitale communicatie het logo van Zuidwest en het logo van de Vlaamse Overheid en de bijhorende tekst "Verbeelding werkt'. De subsidiëring van projecten kadert binnen het Cultureel-Erfgoedconvenant afgesloten tussen zuidwest en de Vlaamse overheid. Je kan de logo's hieronder downloaden.
 • Communiceer je over het project, laat dit dan weten aan Zuidwest. Wij zullen met plezier je project mee in de kijker zetten.
 • Als je al een voorschot van 50 procent wenst te ontvangen, vraag dit dan aan via erfgoed@zuidwest.be.
 • Dien maximum 3 maanden na afronding van het project een afrekeningsdossier in. Dit bevat een kort inhoudelijk verslag en een afrekening waarin alle kosten verantwoord worden. Hou dus je facturen en betaalbewijzen goed bij!
 • Indien het project onverwachts moet worden uitgesteld of er moeilijkheden zijn, laat dit dan zo snel mogelijk weten aan Zuidwest.

Nog vragen? Aarzel niet om ons te contacteren!

Download ons logo

Wanneer een project door erfgoed zuidwest, via subsidies, ondersteund wordt; vragen we je in alle gedrukte en digitale communicatie, bij elke mededeling, verklaring, publicatie of presentatie in het kader van het project de steun van zuidwest te vermelden door vermelding van het standaardlogo van de erfgoedcel. De subsidiëring van projecten kadert binnen het Cultureel-Erfgoedconvenant afgesloten tussen zuidwest en de Vlaamse overheid. We vragen dan ook in alle gedrukte en digitale communicatie, bij elke mededeling, verklaring, publicatie of presentatie in het kader van het project de steun van de Vlaamse overheid te vermelden door opname van het standaardlogo van de Vlaamse Overheid en de bijhorende tekst “Verbeelding werkt”.

Zuidwest RGB.jpg

Zuidwest CMYK.jpg

Zuidwest zwart-wit.jpg

Logo van de Vlaamse Overheid

Subsidies 50 jaar E3/E17

In 2023 is het 50 jaar geleden dat dat er voor het eerst auto's reden over de nieuwe snelweg E3. Erfgoed zuidwest zet dit in de kijker met een participatief publieksproject. Wil jij ook met dit thema aan de slag?

Voor een eerder kleine activiteit kan je een beperkte financiële stimulans ontvangen van maximaal € 200. Je activiteit wordt bovendien meegenomen in het programma van 50 jaar E17 en krijgt een plekje op de website.

Lees meer over het project en de minisubsidie

Contacteer ons voor vragen rond onze subsidiemogelijkheden.

20211129 Kortrijk Erfgoed Zuidwest Personeel Mies Degroote

Mies
Degroote

Erfgoedconsulent
20211129 Kortrijk Erfgoed Zuidwest Personeel Triene Vandenbussche Klein

Triene
Vandenbussche

Erfgoedconsulent