Waar

Kapelaniestraat 8
8560 Wevelgem

Hoevemuseum 't Kapelriegoed beheerde tot in 2019 een landbouwcollectie, het levenswerk van Marcel Vandoorne. De private collectie bestond uit zo'n 1.100 landbouw-gerelateerde erfgoedobjecten. Sinds de jaren 1970 werkte Marcel gestaag aan de uitbouw ervan. Dat gebeurde door de aankoop van stukken bij boeren of soms andere verzamelaars. De focus lag daarbij altijd op objecten en tuigen uit de regionale landbouw uit de periode 1880 tot circa 1960. Gaandeweg werden ook een smidse, een leefkeuken en diverse kleinere deelcollecties (oorlogsmemorabilia, religieuze objecten, meubilair) verworven en tentoongesteld. Het geheel vond een onderkomen op een gereconstrueerde hoeve op het Moorseelse platteland, die op aanvraag kon worden bezocht.

In 2018 besliste de eigenaar na ruim 40 jaar met dit privé-initiatief te stoppen en een nieuwe toekomst voor de objecten te zoeken. In samenwerking met het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), heemkring Wibilinga, de gemeente Wevelgem en erfgoed zuidwest werd in 2018-2019 de collectie geïnventariseerd en gewaardeerd - met oog op een nieuwe toekomst. In 2020 werden circa 300 objecten naar erkende Vlaamse musea en een grote private verzamelaar herbestemd. Voor de overige ruim 800 objecten zoekt de eigenaar samen met erfgoed zuidwest nog naar een nieuwe toekomst.

Raadpleegbaarheid fysieke collectie

Tijdens het registratie- en herbestemmingsproject 'Waardering en herbestemming van het landbouwmuseum 't Kapelriegoed' kregen de objecten uit de collectie nieuwe eigenaars, de collectie is bijgevolg niet meer als geheel te raadplegen.

Raadpleegbaarheid digitale collectie

De collectie is digitaal raadpleegbaar via erfgoedinzicht.be.

Overzicht