Waar

Koestraat 65
8940 Wervik

Jaarlijks vindt in januari in Wervik de tabakskeuring plaats. Hier wordt de kwaliteit en prijs van de tabaksoogst door enkele deskundigen bepaald. In 1945 werd in Wervik het Tabakssyndicaat opgericht, om de belangen van de planter te verdedigen en de kwaliteit van de teelt te bevorderen. Later werd de organisatie omgedoopt tot TASYCA en stond zij in voor de taxatie van plaatselijk geteelde tabak en begeleiding van tabakstelers.

De keuring vormt de laatste stap in de tabaksteelt. Na het oogsten van de tabaksbladeren worden deze aaneen genaaid om te drogen. Het drogen gebeurde onder meer in de bekende tabaksasten. Na het drogen werden de bladeren terug uit elkaar gehaald en gesorteerd. Beschadigde bladeren of bladeren die geen uniforme kleur hebben worden apart genomen. Een uniforme bladkleur is immers bepalend voor de prijsbepaling tijdens de keuring.

Alle bladsoorten worden in bundels verpakt. Dit is een winteractiviteit. Deze worden dan aangeleverd bij de eerste bewerker in het voorjaar. In januari brengt elke tabaksteler 5 manokken (ook wel menotten, menokken genoemd) tabak binnen, dit zijn 25- à 30 bladeren bijeen gehouden door 1 tabaksblad. Enkele deskundigen keuren deze stalen en bepalen zo de prijs. De keuring gebeurt anoniem. Niet alle 5 manokken worden gekeurd: 3 manokken gaan naar de keuring, 1 wordt bewaard voor een eventuele herkeuring en de laatste gaan naar de tabaksfabrikant. Aan de hand daarvan kan hij bij de levering van de tabak nagaan of die wel overeenstemt met de gekeurde tabak.

Op 28 januari 2022 hebben we deze keuring in samenwerking met stad Wervik gefilmd. Dit beeldmateriaal is enerzijds bedoelt als archiefmateriaal (borging), maar ook voor gebruik in het Nationaal Tabaksmuseum. Bekijk hieronder het resultaat.

Overzicht