Zuid-West-Vlaanderen is een streek van heel wat groots en klein industrieel erfgoed. Van een huiswevers-achteraanbouw, een oud arbeiderscafé, sheddaken, stoommachines,... tot de stille reuzen, namelijk de vele bakstenen schoorstenen die de streek nog rijk is. In samenwerking met Leiedal, texture, ETWIE en PACKED vzw werkte erfgoed zuidwest in 2018 en 2019 aan een kaart van dit erfgoed. De erfgoedcel deed dit samen met jou, via de website, in ontmoetingen, op markten en in het straatbeeld. Ook jij kon dus je steentje bijdragen en mee "participatief karteren". Samen gaven we zo ook vorm aan 2018, het europees jaar van het cultureel erfgoed.

Ik-xploreer mee was een participatief project en loopt een jaar lang. Het project werd meegefinancierd door de Vlaamse Overheid.

Erfgoed in kaart

Een online start namen we in mei 2018 met een eerste kaart, namelijk die van de schoorstenen in de streek. Waar waren schouwen te vinden? Welk bedrijf was met een schouw te verbinden? Wanneer werd ze gebouwd en gesloopt? Zijn er foto's, getuigenissen, kleine en grote verhalen? Samen brengen we dit erfgoed in kaart! Je kan zelf mee aan de slag en deze kaart mee vorm geven. Net als OpenStreetMaps bouwen we zo stilletjes aan een OpenErfgoedKaart.

Mobiele ploeg?

Doorheen september spotte je op de wekelijkse markt, onze drie jonge en avontuurlijke Xploratoren! Samen met bezoeker van de markt speurden luchtfoto's af naar oude bedrijven, verzamelden ze getuigenissen en geven mee vorm aan de industrieel-erfgoed-kaart. 

Educatief pakket

Het educatief project ‘Ik-Xploreer mee!’ neemt leerlingen uit de 3de graad middelbaar onderwijs mee op zoektocht naar het verleden van hun eigen (school)omgeving. Tijdens de workshops gaan de leerlingen aan de slag met bronnenonderzoek (en kritiek). Luchtfoto's, beeldmateriaal, getuigenissen en archiefbronnen vormen - samen met een streepje verbeelding - de basis voor een zelf gemaakte podcast.

Ontleen het educatief pakket
Overzicht

Vragen? Contacteer ons

20211129 Kortrijk Erfgoed Zuidwest Personeel Mies Degroote

Mies
Degroote

Erfgoedconsulent