Een varkenshouderij. Twee vrouwen op de dorpel. Of staan ze met hun rug tegen de muur? Ge peist nie, ge doet voort. Want worsten groeien niet aan bomen en melk komst niet uit een doze. Tegenslagen heb je overal, een boer spartelt alleen wat langer dan een ander. Theatermakery Het Eenzame Westen ging in Zwevegem de boer op en interviewde verschillende betrokkenen uit de varkenssector. Dit rijke materiaal vormt de basis voor de rondreizende theatervoorstelling Zwins. Een meereizende videoinstallatie toont de interviews.

Voor de theatervoorstelling werd een eigen tekst geschreven met als basis het materiaal van 12 anonieme en diepgaande interviews met varkenshouders uit (groot-) Zwevegem. Een video-installatie - bestaande uit 5 schermen met telkens 2 koptelefoons - toont telkens korte frappante fragmenten uit de interviews. De interviews werden geregeistreerd door 3 camera’s. Eén camera toont een totaal beeld van de geïnterviewde, één camera zoomde in op de handen, één camera registreerde de voeten en de benen. Deze laatste 2 camera’s laten het toe om zo de anonieme interviews toch te laten zien, want ook de tekenende en getekende boerenhanden vertellen de toeschouwer veel.

De video-installatie reist mee met de theaterproductie naar heel wat cultuurcentra in Vlaanderen. De interviews, de video-installatie en met uitbreiding de theatervoorstelling geven een inzicht in de echte werking van de varkenshouderij als specifieke (en verdwijnend) ambacht en in het runnen van een (familie-) bedrijf. Veel onwetendheid en de daaraan gekoppelde vooroordelen kunnen hierdoor worden opgeheven.

Daarnaast besteedt Zwins ook aandacht aan het typisch Zwevegemse dialect. Dit orale erfgoed dreigt te verdwijnen. De typische West-Vlaamse, Zwevegemse klanken blijven meestal wel hangen, het is de plaatselijke woordenschat die sneller en sneller verdwijnt. Wie de voorstelling komt bekijken, ontvangt een (fonetisch geschreven) woordenboekje van de gehanteerde woorden en uitdrukkingen in de voorstelling én de getoonde interviewfragmenten. Het Eenzame Westen werkte hiervoor samen met lokale heemkundigen.

Zwins is een theaterproductie van Het Eenzame Westen in coproductie met de gemeente Zwevegem en met de enthousiaste medewerking van amateurgezelschappen Klakkeboem en Deugd & Vrede en tal van andere Zwevegemse amateurspelers. Janne Desmet en Lien De Graeve: spel ten tekst - Tom Ternest: reigie, tekst en interviews - Anne Demeere: kostuums - Piet De Doncker - scènebeeld - Jarne en Ruben Rigole: muziek - Lorin Duquesne: ontwerp licht en geluid

Het project 'Zwins' werd financieel ondersteund door erfgoed zuidwest.

Overzicht