Constant Vansteenkiste (1869-1948) was een vernieuwer binnen de vlasindustrie. Afkomstig uit Wevelgem, heeft hij samen met zijn broer 51 patenten op zijn naam staan. In 2019 was het 150 jaar geleden dat Constant geboren werd. In het kader van deze verjaardag was er in de Bib in het Park een bijzondere dubbeltentoonstelling georganiseerd over Vansteenkiste en met foto's van de Franse fotograaf Michel Monteaux.

De tentoonstelling focust op het contrast tussen de huidige vlaswerking en het verhaal van de vlassers in Zuid-West-Vlaanderen. De tentoonstelling werd geopend op zaterdag 9 november 2019 met een academische zitting.

Vlasgeschiedenis - Constant Vansteenkiste

De Wevelgemse uitvinder Constant Vansteenkiste (1869-1948) was een belangrijke vernieuwer binnen de vlasindustrie. Samen met zijn broer Jozef heeft hij 51 patenten op zijn naam staan. In onze regio verwezenlijkte o.m. hij de overgang van het Leieroten naar het roten in warmwaterputten. Zijn vlaszwingelturbine is te bezichtigen in het museum Texture in Kortrijk en behoort tot het Unesco-werelderfgoed. In 2019 was het 150 jaar geleden dat Constant Vansteenkiste geboren werd. Een (digitale) tentoonstelling vertelt het verhaal over zijn leven en werk.

Vlas vandaag - La route du lin

In de abdij van Saint Riquier (Somme) presenteerde Michael Monteaux in 2017 zijn tentoonstelling ‘La route du lin’. Deze route ziet hij als een nieuwe vorm van globalisering. Meer dan 80% van het Franse en Belgische linnen wordt geëxporteerd naar spinnerijen en weverijen in China. De reis wordt gemaakt door gigantische vrachtschepen, volgestouwd met 18.000 containers. Monteaux maakte de hele reis van het hedendaagse vlas mee en legde die vast in een schitterende fotoreeks. Op vraag van het Wevelgemse gemeentebestuur en heemkundige kring Wibilinga maakte de fotograaf een nieuwe versie van de tentoonstelling, helemaal op maat van de exporuimte van de Bib in het Park.

Michel Monteaux vestigt zich in de jaren ’80 als professionele fotograaf in Los Angeles. Hij opent een studio in Santa Fe en concentreert zich op portretten en reportages met een bijzondere interesse voor Amerikaanse en Mexicaanse volkskunst. Hij keert terug naar Frankrijk in het midden van de jaren ‘90 en zet er zijn fotografische werk voor de pers en voor grote bedrijven verder. Hij streeft naar een persoonlijk oeuvre dat vraagtekens plaatst bij onze plaats in de omgeving en onze relatie tot de werkelijkheid.

Educatieve werking

Leerlingen van de derde graad van de plaatselijke basisscholen kregen het verhaal over vlas en Constant Vansteenkiste tijdens een educatief bezoek aan de tentoonstelling.

Het project 'Vlas constant in beweging' werd financieel ondersteund door erfgoed zuidwest.

Overzicht