In 2019 blaast Vichte 900 kaarsjes uit. Het hele dorp slaat de handen in elkaar om deze verjaardag op een passende manier te vieren. Het project 'Met andere ogen' maakte deel uit van deze herdenking. Met een focus op historische locaties en verhalen van 900 jaar Vichte reflecteren verschillende doelgroepen op de geschiedenis van het dorp. Zelf brengen ze de geschiedenis van het dorp in beeld.

Centraal in het project staan vier belangrijke locaties in de geschiedenis van het dorp: het 17de eeuwse Schaliënhof (cynshoeve van baljuw en griffier Frans de Cocq), de oude kerk van Vichte (1119-1963), het oud kasteel van Vichte (1110) en het Beukenhof (1876). De heemkundige kring De Spinspoele verrichte heel wat opzoekwerk om de geschiedenis van deze locaties te ontsluieren. Deze info werd aangepast verteld aan leerlingen van de lagere school, kleuters en anderstaligen.

Elke groep ging vervolgens - vanuit hun eigen kennis en context - met de locaties aan de slag. Anderstaligen bezochten de musea, maakten eigen foto's en legden linken met hun eigen herkomst. Leerlingen uit het zesde leerjaar trokken met de camera naar de monumenten. Nadien vertelden ze zelf over religie, onrecht, verdraagzaamheid, enz. Tekst en beeld werden gemonteerd tot een film. Kleuters maakten eigen foto's van de locaties. Het resultaat werd getoond op een tentoonstelling tijdens het feestweekend in de oude weverij Thienpondt (Vichteplaats).

Benieuwd wat 'met andere ogen' opleverde? Bekijk de verschillende films van de leerlingen: film Beukenhof, film Oud Kasteel, film Oude kerk, film Schaliënhof.

Voor de realisatie van het project werd samengewerkt met Karibu, OCMW Anzegem, Heemkring De Spinspoele, Foto en videoclub Agepon, Gemeenteschool De Beukennoot, Vrije Basisschool De Ranke, Praatgroep vluchtelingen Anzegem, Eddy Munyaneza.

Het project 'Met andere ogen' werd financieel ondersteund door erfgoed zuidwest.

Overzicht