Hoogtewerk is het thema. Hout en oude werktuigen de bron. Erfgoed de omkadering. Meer dan 1000 ambachtelijke werktuigen worden bewaard in het voormalig hoevemuseum in Moorsele. De leerlingen uit het 2e jaar hout-bouw (Guldensporencollege Harelbeke) lieten zich tijdens Hoogtewerk inspireren door deze bijzondere collectie. Samen met beeldend kunstenares Katelijne De Corte van MUS-E Belgium staken ze de handen uit de mouwen en bouwden hun eigen 'ambachtelijke' installatie.

Erfgoeddag 2019 stond in het teken van het thema 'Hoe maakt u het?'. Ambachten stonden met andere woorden centraal. Tijdens #Hoogtewerk werd een kunstenaar verbonden met een groep 13 - 14 jarigen. Samen hebben ze een missie: een boeiend artistiek traject afleggen met erfgoed als inspriatiebron. Met het artistiek-erfgoedtraject Hoogtewerk werden jongeren gesensibiliseerd rond erfgoed en vakmanschap. Als leerlingen binnen een opleiding hout-bouw kiezen de leerlingen uit het Guldensporencollege zelf bewust om vandaag een vak te leren. Vakmanschap van vroeger - via de vele objecten in het Hoevemuseum 't Kapelriegoed - vormden de inspiratie binnen hun traject.

"We hebben een ruimteschip gemaakt omdat dat paste in het thema van Hoogtewerk. We wilden gewoon iets maken voor in delucht. Ik vind het wel speciaal wat we nu doen. Normaal gezien maken we altijd dingen om te gebruiken, maar ons schip is meer iets om tentoon te stellen voor de mensen." (Allan, leerling Guldensporencollege)


Vanaf midden februari gingen de leerlingen wekelijks aan de slag. Het resultaat kon je op Erfgoeddag in Harelbeke (Peter Benoitmuseum) ontdekken. Bovenal is #Hoogtewerk een project van Allan Colle, Jani Dejonghe, Thomas Dubois, Nicolas Van Ackere, Björn Vandewalle en Katelijne De Corte.

Hoogtewerk is een artistiek traject dat ook in andere regio’s in Vlaanderen werd georganiseerd. Het project is een samenwerking van de erfgoedcellen, FARO en MUSE-Belgium in aanloop van Erfgoeddag 2019. Het traject in Harelbeke is een samenwerking van het Guldensporencollege, de stad Harelbeke en erfgoed zuidwest. Het project wordt gerealiseerd met een Dynamo3 subsidie van CultuurKuur. Foto's Karel Verhoeven en erfgoed zuidwest.

Overzicht