Waar

Kapelstraat 8
8540 Deerlijk

Oorspronkelijk was de kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen een kapel. De kapel werd gesticht in 1666 en gewijd aan de Maagd Maria. Pas in 1832 werd beslist om de kapel uit te breiden tot een volwaardige bidplaats. Maar later verving een kerk de kapel in plaats van de geplande uitbreiding. De kerk werd uitgebouwd in neogotische stijl naar ontwerp van provinciaal architect Pierre Nicolas Croquison. Croquison stond erom bekend in de streek kerken, pastorieën, scholen en gemeentehuizen te ontwerpen. Dit deed hij vaak naar voorbeeld van de bekende neogotische architect Jean-Baptiste Bethune. In 2021-2022 werd de kerk grondig gerestaureerd.

Het overgrote deel van de collectie is afkomstig uit de tweede helft van de 19de eeuw en 20ste eeuw met enkele uitspringende objecten gemaakt door gespecialiseerde vakmannen. Een van deze is de neogotische reliekmonstrans van de Heilige Benedictus. Deze monstrans werd in 1873 gemaakt door de Gentse edelsmederij Bourdon. De neogotische biechtstoel werd dan weer gebouwd door Billaux-Grossé, een Brussels bedrijf dat gespecialiseerd was in kerkornamentiek.

Gerelateerde publicatie

De Gunsch, A., ‘Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en Sint Lodewijk’, Inventaris onroerend erfgoed, geraadpleegd op 12/10/2022 via https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/86326.

‘Croquison, Pierre Nicolas’, Inventaris onroerend erfgoed, geraadpleegd op 12/10/2022 via https://inventaris.onroerenderfgoed.be/personen/946.

Raadpleegbaarheid digitale objecten

Je kan de digitale inventaris raadplegen via www.erfgoedplus.be/collectie/34009D01.

Overzicht