Waar

Vrijheidsstraat 48
8530 Harelbeke

De parochie Sint-Jozef ontstond in 1952 als gevolg van de snelle groei van de wijk Eiland. Door de grote groei van arbeiders in de wijk werd de parochie ‘Sint-Jozef-Arbeider’ genoemd. De Heilige Jozef, timmerman uit Nazareth, moest een voorbeeld zijn voor de inwoners van ‘een goede werkmens’. De buitenkant van de kerk werd gebouwd met baksteen afkomstig uit de streek. Het driebeukig interieur kent een sobere afwerking met scheldesteen en volg het patroon van een rechthoekige hallenkerk.

De Sint-Jozefkerk heeft een bescheiden collectie waarvan een tiental objecten afkomstig zijn uit de Onze-Lieve-Vrouwekapel. De meest uitgesproken objecten van de collectie zijn de witstenen beelden van Maria met kindje Jezus en Jozef met kindje Jezus langs beide zijden van het koor. Daarnaast springt de arduinen afwerking van de communiebanken en zijaltaren in het oog.

Gerelateerde publicaties

Agentschap Onroerend Erfgoed, ‘Onze-Lieve-Vrouwekapel’, Inventaris onroerend erfgoed, Geraadpleegd op 12-10-2022 via https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/205176.

Agentschap Onroerend Erfgoed, ‘Parochiekerk Sint-Jozef’, Inventaris onroerend erfgoed, geraadpleegd op 12-10-2022 via https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/205195.

Overzicht