Waar

Vichtsesteenweg
8570 Anzegem

Parochie Sint-Theresia van het Kind Jezus

Reus Tavie wordt gebouwd in 1986 naar aanleiding van 50 jaar Heirweg door het feestcomité '50 jaar Heirweg'. Het feestcomité weet de bewoners te mobiliseren om de geschiedenis van 50 jaar Heirweg uit te beelden in een stoet.

Reus Tavie brengt hulde aan Octaaf Eeckhout. Octaaf is een belangrijke persoon in de totstandkoming van de kerk op de Heirweg. Aan het begin van de 20ste eeuw strijden een groep voorvechters van de Heirweg om een eigen kerk te hebben. Er wordt een afgedankte houten legerbarak geplaatst op de Heirweg tegen de wil van de kerkelijke overheid. Gedurende meer dan 10 jaar wordt ze gebruikt als voorlopige bidplaats. De bisschop weigert om een priester aan te stellen om de eredienst te verzorgen. De voormannen van de Heirweg stellen Octaaf Van Eeckhout aan als voorlopige dominee om de wekelijkse gebedsdiensten te verzorgen. Pas in 1936 wordt de parochie officieel erkend door de bisschop. Aan de moedige strijder Octaaf wordt door het bouwen van reus Tavie een verdiende hulde gebracht. Tavie vertegenwoordigt alle toenmalige medewerkers.

De kop van reus Tavie wordt ontworpen en gemaakt door Dominique De Groote, de toen plaatselijke turnleraar. Patrice Verschuere en zijn echtgenote, met verschillende vrijwilligers zorgen voor het verdere bouwsel en voor een schitterend maatpak, met rode das en witte handschoenen.

De reus wordt op vandaag achteraaan in de kerk bewaard. Op uitnodiging komt Tavie naar buiten.

Overzicht