Stampers, keiremelkpap, toatjespap... Aardappelpuree met karnemelk is een klassieker in de Zuid-West-Vlaamse keuken. Veel of weinig aardappelen? Melk koken of net zeker niet? Boter noisette, hazelnootbruin of goudbruin kleuren? Ieder heeft een eigen recept voor de overheerlijke stampers. Over smaken en geuren valt niet te discussiëren, toch? De stampers worden meestal gecombineerd met een eitje, paterskaas en brood.

Recepten

Werkwijze (Nicolas – Wevelgem): Kook 2 kilo bloemige aardappelen en stamp ze grondig. Breng 1 liter karnemelk aan de kook en giet bij de aardappelen. Smelt 250 gram goeie boter noisette en giet erbij. Roer goed. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Nog lekkerder geserveerd met een zachtgekookt eitje en wat brood met boter en paterskaas.

Werkwijze (Leen – Harelbeke):Kook 1 kg loskokende aardappelen gaar in water met zout. Warm ondertussen in een pannetje een liter ongezoete karnemelk op al roerend met een schuimspaan. Laat het niet doorkoken, anders schift de melk. De melk moet op zijn minst lauw zijn, niet koud. Giet de aardappelen af en stamp ze al wat grof plat. Voeg er stapsgewijs de karnemelk bij tot je een gladde massa krijgt. Kruid royaal met peper, zout en veel nootmuskaat. Haal de stampers op het einde nog even door de passe-vite, of mix ze.

Werkwijze (Annick – Harelbeke): Schil, was en kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af en stamp ze samen met peper, zout, muskaatnoot en een eitje. Voeg de karnemelk toe en stamp goed tot een super gladde massa met de gewenste dikte. Laat een ‘goeie brok’ boter noisette kleuren en giet erover. Dien op met een zachtgekookt en gepocheerd eitje.

Werkwijze (Delphine – Otegem): Verwarm 1 liter karnemelk (vers van de boer) met 2 eetlepels bloem (niet koken). Schil en kook 4 aardappelen. Smelt een klontje boter goudbruin. Meng alles en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Presenteer met een bruine boterham en een schel kaas.

Werkwijze (Kimbery – Harelbeke): Schil en kook de aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn. Kook de eieren (bij voorkeur halfzacht). Doe de fles karnemelk in een grote kookpot, spoel de fles uit met water (1/3 van de fles) en voeg dit bij de melk. Voeg 1 grote soeplepel bloem toe en laat koken (roer voortdurend!). Giet de aardappelen af, voeg ze toe en mix. Smelt een grote schep boter hazelnootbruin. Voeg toe aan de stampers en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Dien op met de eitjes, kaas en een bruine boterham.

Deze recepten werden verzameld naar aanleiding van het Erfgoedcafé 2019 en zijn te lezen in het familiereceptenboekje "Wat schaft de pot?".

Overzicht