Waar

Zwevegem

Het dagelijkse ritueel van elke dag een blaadje te scheuren is voor velen een klein dagelijks gelukje. Niet alleen hou je er de dagen van het jaar mee bij, maar elke dag valt er ook iets op te lezen. Tegenwoordig vind je scheurkalenders in alle soorten en formaten: van moppen tot F.C. De Kampioenen, zelfs Jeroen Meus en De Slimste Mens Ter Wereld hebben een exemplaar.

De allerbekendste is ongetwijfeld de Druivelaar. Ondanks dat de lay-out doorheen de jaren amper gewijzigd is, blijft deze scheurkalender een favoriet bij de Vlamingen. Elk blaadje is voorzien van de maand, dag, weekdag en het jaar. In het klein vind je dan nog de heiligen die worden gevierd met de afgeleide namen, vaak staan er ook de volkse namen van de maand vermeldt, de uren van de zonsop- en zonsondergang en de maanstanden. Desondanks is de achterkant van de Druivelaar vaak gekender dan zijn voorkant. Hier staat meestal een mop, maar soms ook reistips die verband houden met feesten of stoeten. Evengoed vind je er oude Vlaamse (weer)spreuken, oude volkswijsheden of een prent aan het begin van een nieuwe maand.

De Druivelaar bestaat sinds 1915 en werd voor het eerst uitgegeven in Zwevegem door René August Nuttin. Inspiratie voor de naam is hij niet ver gaan zoeken. Hij plukte graag druiven in zijn eigen achtertuin en hoopte dat de lezers van de kalender hetzelfde plezier zouden ervaren door elke dag een blaadje wijsheid ‘te plukken’. In 1942 zocht hij een overname van de kalender en verhuisde de Druivelaar naar Izegem, maar sinds 2014 bevindt de uitgever van de Druivelaar zich in Heule. Meer dan 100 jaar sinds het ontstaan van deze iconische scheurkalender worden er jaarlijks nog steeds bijna een miljoen exemplaren van de Druivelaar verkocht, we kunnen dus wel stellen dat Nuttin in zijn missie is geslaagd.

Overzicht