Lukken komt van ‘geluk wensen’. Traditioneel werden deze harde wafeltjes met Nieuwjaar gebakken om elkaar geluk te wensen. Het gebruik is typisch West-Vlaams. Ook nu wordt in West-Vlaanderen rond de eindejaarsperiode nog volop gebakken. Bakken gebeurt op een ovaalvormig wafelijzer met ruitjespatroon. Het gebruik zou tot de middeleeuwen teruggaan. De firma Destrooper heeft het wafeltje gecommercialiseerd en buiten West-Vlaanderen bekend gemaakt.

In de streek rond Kortrijk wordt soms over 'nieuwjaarwafelkes' gesproken. De wafeltjes/lukken bestaan meestal uit meel, bruine suiker, kaneel en boter. Maar vele families hebben een eigen recept. Wie wafeltjes wil bakken voorziet best wat tijd: het deeg moet een (of meerdere) nachten in de kleder rusten. In Frans-Vlaanderen dragen de wafeltjes de naam 'strijne' - van strijnen: met een nieuwjaarsgift vereren.

Recept

Ingrediënten: 350 gr bloem – 300 gr suiker – 250 gr boter – 3 eieren – 1/4e glaasje rum – 3 pakjes vanillesuiker

Werkwijze: Smelt de boter en voeg er de eierdooiers, suiker, rum en vanillesuiker bij. Roer goed met een lepel. Zeef de bloem en voeg ze toe. Klop het eiwit tot sneeuw en spatel het door het deeg. Laat het deeg een nacht rusten. Breng het met behulp van een koffielepel op het wafelijzer en bakken maar!

Dit recept werd verzameld naar aanleiding van het Erfgoedcafé 2019 en is te lezen in het familiereceptenboekje "Wat schaft de pot?". Het recept is afkomstig van Lily uit Deerlijk.

Bron: Debrabandere, Frans. Het Nieuwjaarswafeltje. in: Brugge die Scone, december 2019.

Overzicht