Wentelteefjes, verloren brood, klakkers, klakkaards, klakoars. Er bestaan heel wat benamingen voor dit oude recept. De herkomst van de naam klakkaards is onduidelijk, soms wordt het in verband gebracht met ‘klakken’ – eieren in de pan slaan. De uitspraak “Welkom op eenen klakkaard!” werd gebruikt om iemand uit te nodigen voor een (eenvoudig) gerecht. (Bron: Woordenboek der Nederlandsche Taal).

Zelf klakkaards maken?

Ingrediënten: oudbakken wit brood – 4 eieren – melk – kristalsuiker – kandijsuiker of confituur

Werkwijze: Klop de eieren los, voeg een scheut melk en wat kristalsuiker toe. Snijd de korsten van het brood en wentel de boterhammen in het eiermengsel. Bak in een beboterde koekenpan aan beide zijden. Bestrooi met kandijsuiker of besmeer met confituur. Smullen maar!

Dit recept werd verzameld naar aanleiding van het Erfgoedcafé 2019 en is te lezen in het familiereceptenboekje "Wat schaft de pot?". Het recept is afkomstig van Antoon uit Overleie.

Overzicht