Waar

Vanackerestraat 20
8560 Wevelgem

In 1976 was koning Boudewijn 25 jaar koning van België. De provincie West-Vlaanderen wilde dit jubileum vieren met een reuzenstoet, liefst met een reus uit elke gemeente. Wevelgem bouwde toen samen met de Orde van de Vlaskapelle reus Jan van de Perscherie, verwijzend naar een lokale historische figuur. Een jaar later werd ook zijn echtgenote, Margriete gebouwd. Zij verwijzen naar de oudst bekende inwoners van Wevelgem, een koppel uit de 13de eeuw. In 1258 verkochten Jan en Margriete de heerlijkheid De Perscherie aan de Guldenbergabdij. Beide reuzen gaan gekleed in 13de eeuwse kledij. Jan is 5m55 hoog en draagt een schild met daarop het Wevelgemse wapenschild met slogan 'Wevelgem spreekt je aan’.

Jan van de Perscherie is een wielerliefhebber. Jaarlijks wordt de reus door de Paris-Roubaix-vrienden opgesteld in Ennevelin langs het parcours van Paris-Roubaix. Uit de officieuze verbroedering van de wielerfanaten de Paris-Roubaix-vrienden met enkele toogvrienden van Café de la Place uit Ennevelin volgde in 2013 een officiële verbroedering van beide gemeenten. Al enkele jaren heeft reus Jan nu zijn vaste supportersplek aan Café de la Place. Jan is trouwens niet de enige reus die Paris-Roubaix van dichtbij volgt, langs het parcours staan heel wat reuzen opgesteld.

Meer info

Ontdek meer over Jan van de Perscherie op de reuzenkaart van LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag).

Overzicht