Zuidwest werkt veel achter de schermen samen met het brede netwerk van de bibliotheken in de regio. Hier kan je een overzicht vinden van alle projecten waar de bibliotheken en Zuidwest mee bezig zijn doorheen het jaar.

Werkgroep bibliotheken

Op regelmatige basis komt de werkgroep bibliotheken samen om strategische ontwikkelingen in de bibliotheeksector te bespreken met de bibliothecarissen uit de regio (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem). Zuidwest begeleidt en ondersteunt deze overleggen. De werkgroep werkt rond verschillende onderwerpen zoals collectiebeleid, auteurslezingen en activiteiten als kinderboekenfeest en jeugdboekenmaand.

IMG 20240130 105552

Het laatste halfjaar spitste de werkgroep bibliotheken zich speciaal toe op het uitwerken van een beleid voor een regionale bibliotheek. Een regiobib is een doorgedreven samenwerking en centralisering van het collectiebeleid, personeelscompetenties en het uitleenbeleid. Voor de regiobib is het niet de bedoeling om één centrale bibliotheek voor de regio Zuid-West-Vlaanderen te bouwen, maar eerder de onderlinge banden te versterken. Elke bibliotheek blijft haar eigenheid behouden en de bibliotheek bezoeker zal nog steeds terecht kunnen bij zijn of haar eigen buurtbibliotheek.

 Plannen rond de regiobib zijn nog in ontwikkeling. Meer informatie hierover volgt nog.

Kinderboekenfeest

Het Kinderboekenfeest is een jaarlijks evenement dat tot stand is gekomen door de samenwerking tussen Zuidwest en de regionale bibliotheken. Het feest brengt een ode aan de literatuur en wil de liefde voor lezen en boeken delen met kinderen en hun gezinnen. Elk jaar vindt het Kinderboekenfeest in een andere bibliotheek van de regio plaats, dit jaar is het de beurt aan de bibliotheek van Menen. Het thema van het evenement is ook altijd gekoppeld aan Erfgoeddag, dit jaar is dat het thema 'Thuis'. 

Zet zondag 21 april 2024 maar al in de agenda. Dan zet de bibliotheek van Menen haar deuren open voor het grootste kinderboeken feest van het jaar!

Meer informatie over het Kinderboekenfeest kan je hier vinden. 

Jeugdboekenmaand

Jeugdboekenmaand is een initiatief van Iedereen Leest, een organisatie van de Vlaamse overheid die zich inzet rond lezen en leesbevordering. Elk jaar wordt de maand maart omgetoverd tot de maan van de jeugdboeken. Samen met de regionale bibliotheken wil Zuidwest het leesplezier bij kinderen en jongeren aanwakkeren. Alle bibliotheken uit de regio organiseren diverse en boeiende activiteiten om het lezen te stimuleren.

Maart is de maand van de jeugdboeken. Elke bibliotheek in de regio heeft een eigen programmatie speciaal voor alle kinderen in de regio. Afgelopen 2024 was het thema 'Sport & Spel'.

Beeldmerk
Overzicht