Zuidwest werkt veel achter de schermen samen met het brede netwerk van de bibliotheken in de regio. Hier kan je een overzicht vinden van alle projecten waar de bibliotheken en Zuidwest mee bezig zijn doorheen het jaar.

Werkgroep bibliotheken

Op regelmatige basis komt de werkgroep bibliotheken samen om strategische ontwikkelingen in de bibliotheeksector te bespreken met de bibliothecarissen uit de regio: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem. Zuidwest begeleidt en ondersteunt deze overleggen op organisatorisch maar ook financieel vlak. De werkgroep werkt rond verschillende onderwerpen zoals collectiebeleid, auteurslezingen en activiteiten zoals onder andere het kinderboekenfeest, jeugdboekenmaand en de leesjury.

IMG 20240130 105552

Het laatste halfjaar spitste de werkgroep bibliotheken zich speciaal toe op het uitwerken van een beleid voor een regionale bibliotheek. Verschillende regio's zoals het Waasland sprongen al mee op de trein richting grote regionale bibliotheken en Zuidwest kon hierin natuurlijk niet achterblijven.

Een regio bibliotheek is een doorgedreven samenwerking en centralisering van het collectiebeleid, personeelscompetenties en het uitleenbeleid. Het is niet de bedoeling dat de regio bibliotheek één fysiek centrale bibliotheek zal zijn voor de regio Zuid-West-Vlaanderen, maar eerder een intens geconcentreerd netwerk die de onderlinge banden van de 12 bibliotheken van onze regio versterken. Elke bibliotheek blijft ten alle tijde haar eigenheid behouden en de bibliotheek bezoeker zal nog steeds terecht kunnen in zijn of haar eigen buurtbibliotheek.

Plannen rond de regionale bibliotheek zijn nog in ontwikkeling. Meer informatie hierover volgt nog.

Kleine werkgroepen

Het Dertientje is een werkgroep van de jeugdbibmedewerkers van elke bibliotheek die zich buigt over de dagdagelijkse werking van de bibliotheken en jeugdliteratuur in het algemeen. Ze komen samen om inspiratie te delen en tips uit te wisselen. Ze bundelen de krachten om Nederlandse auteurs te brengen naar de bibliotheken in de regio, maar doen ook gezamenlijke projecten zoals de uitvoering van het kinderboekenfeest en Schatten van Vlieg.

Bewijzering officieel

Het Kinderboekenfeest is een jaarlijks evenement. Het feest brengt een ode aan de literatuur en wil de liefde voor lezen en boeken delen met kinderen en hun gezinnen. Elk jaar vindt het Kinderboekenfeest in een andere bibliotheek van de regio plaats, dit jaar was het de beurt aan de bibliotheek van Menen. Het thema van het evenement is ook altijd gekoppeld aan Erfgoeddag, dit jaar was dat het thema 'Thuis'.

23dce617 a82b 43a0 b137 a332f5f4b677

Jeugdboekenmaand is een initiatief van Iedereen Leest, een organisatie van de Vlaamse overheid die zich inzet rond lezen en leesbevordering. Elk jaar wordt de maand maart omgetoverd tot de maand van de jeugdboeken. Samen met de regionale bibliotheken wil Zuidwest het leesplezier bij kinderen en jongeren aanwakkeren. Alle bibliotheken uit de regio organiseren diverse en boeiende activiteiten om het lezen te stimuleren. Afgelopen editie van 2024 was het thema 'Sport & Spel'.

Beeldmerk

Werkgroep Schatten van Vlieg houdt zich bezig met de invulling van het Vlieg-label van Publiq binnen de bibliotheken. Hiervoor organiseren ze jaarlijkse activiteiten rond Vlieg in en rond de bibliotheken. Ook in 2024 is er weer veel te doen over Vlieg, extra informatie over de schattenjacht in de zomer kan je vinden op de projectpagina.

Vlieg icoon CMYK
Overzicht