Het verhaal van Tapijtsgeest

In 2019-2020 zet Zuidwest het industrieel erfgoed van de regio in de kijker. Met het project, dat de naam Tapijtsgeest kreeg, wordt de boeiende sector van onder meer tapijt-, velours- en meubelstoffen in kaart gebracht. Echte textiliens zullen je vertellen dat dit textiel, waarbij opstaande draadjes in het weefsel aanwezig zijn, de naam pooltextiel draagt.

In de jaren 1950 wordt Zuid-West-Vlaanderen een speler van wereldformaat in deze sector, met meer dan honderdvijftig kleine en grote bedrijven, thuiswevers en een uitgestrekt netwerk over landsgrenzen heen.

Zuidwest wil een aantal evoluties binnen de sector belichten, zowel op technisch als op sociaal vlak. Beroepen worden in kaart gebracht, van aandraaier tot zelfstandig thuiswever. Maar er is ook ruimte voor anekdotes, over reizen waar ook ter wereld, maar ook van mopjes op de werkvloer. Tradities als Weversmisdag worden geschetst en aangevuld met getuigenissen.

Met meer dan twintig interviews op de teller verzamelen we verhalen en anekdotes van thuiswevers, kartonkappers of bobijnopzetters, maar ook bij bedrijfsleiders. Hiermee zetten we ook in op het heden en de toekomst. 

Vanaf eind april 2020 staat een tentoonstelling op het programma, die de vorm van een rondreizende expo zal aannemen. Deze zal halthouden in verschillende gemeentes in de regio. Aanvullend worden workshops en lezingen georganiseerd. De tentoonstelling is interactief, waarbij ook ambacht en techniek gewaardeerd wordt. Zo wordt een regionaal verhaal met lokale aanvullingen verteld. Want een sector verweven met de regio, daar zijn we in Zuid-West-Vlaanderen trots op!

De reizende expo hielt eind 2022 voor het laatst halt in Deerlijk (waar ook het startschot van de tentoonstelling in 2020 werd gegeven). Tapijtsgeest heeft de hele regio rond getrokken, en zelfs daarbuiten. Overal waar Tapijtsgeest langs ging, waren er mooie herinneringen, verhalen en reacties. Daarom is Tapijtsgeest niet helemaal verdwenen. De expo heeft plaats gemaakt voor een (gratis) uitleenaanbod.

Ontdek het uitleenaanbod van Tapijtsgeest
Overzicht

Vragen rond Tapijtsgeest? Geïnteresseerd om Tapijtsgeest uit te lenen?

20211129 Kortrijk Erfgoed Zuidwest Personeel Mies Degroote

Mies
Degroote

Erfgoedconsulent