Projectcoördinator: zuidwest
Tijdstip: 3 december 2015

Op donderdag 3 december bouwde erfgoed zuidwest een eigen Pop-up museum, een tentoonstelling gecreëerd voor én door de deelnemers, in V-tex. We vroegen ieder een stukje erfgoed, iets waard te bewaren voor de toekomst, met zich mee te brengen. Met alle objecten bouwden we samen een museum-voor-één-avond.

Beschrijving van het project

Een Pop-up Museum is een tijdelijke tentoonstelling gecreëerd voor én door de deelnemers. Deelnemers aan een Pop-up museum worden uitgenodigd om (erfgoed)objecten mee te brengen en ze van een informatie-label te voorzien. Aan het einde van de avond wordt het museum feestelijk geopend maar even later sluit het alweer zijn deuren. Het is bovenal een samenkomst van mensen én hun verhalen.

Het erfgoed zuidwest pop-up museum had als thema 'erfgoed'. We vroegen de deelnemers iets mee te brengen 'waard te bewaren voor de toekomst'. Op deze manier brachten we een verrassende gelegenheidscollectie bijeen. Van 9000 jaar oude vuurstenen tot een 20 jaar oude Nieuwjaarsbrief of gedigitaliseerde geluidsbanden van Radio 2. In groepen gingen de deelnemers aan de slag. De meegebrachte voorwerpen werden voorgesteld en in de tentoonstellingskasten bijeengebracht. Delen van het museum werden zo op materiaal of thema geordend. In een ander deel werden alle objecten zelfs binnen een moordverhaal met elkaar verbonden. Op het einde van de avond werd ons zeer-tijdelijke-museum feestelijk geopend. Het iets te korte lintje werd door de aanwezige notabelen doorgeknipt en in het museumcafé vormden, bij een drankje, de meegebrachte erfgoedobjecten het gespreksonderwerp.

Erfgoed in eigen huis

In ons museum waren niet zozeer 'topstukken' te zien. Alles kan immers erfgoed zijn: zowel gebruiksvoorwerpen als foto’s en papieren documenten. Erfgoed is een verzamelterm voor alles wat we overerven van vorige generaties én wat we het bewaren waard vinden. Iedereen bewaart dus erfgoed: de speelgoedauto van je grootvader, een oude foto of brief met een markant verhaal, een bijzonder koffielepeltje, een voorwerp uit een (verloren) processie,... Ook tradities, dialect en gebruiken kunnen erfgoed zijn: oude recepten van streekgerechten, een dialectopname of een vinkenkooi...

Erfgoedcafé

Het Pop-up museum was voor zuidwest de start van een jaarlijkse traditie om erfgoedcafé's te organiseren. Tijdens deze avonden leggen we de nadruk op ontmoeting en uitwisseling. We nodigen de erfgoedsector, zowel vrijwillig als professioneel, maar ook ruimer ieder met een interesse voor erfgoed uit om samen met ons over erfgoed te praten en elkaar te ontmoeten.

Overzicht