De Eerste Wereldoorlog

8 september 1918. Een groot geallieerd offensief breekt uit. Een internationale troepenmacht van Belgen, Fransen, Britten en Amerikanen bevrijdt langzaamaan België. Zuid-West-Vlaanderen krijgt het tijdens deze laatste oorlogsmaanden hard te verduren. Aan de Leie botsen de troepen op heftige Duitse weerstand. Verder vormen ook de Scheldeboorden en -dorpen het toneel van hevig geschut. Wanneer op 11 november 1918 er officieel een einde aan de Eerste Wereldoorlog delen de inwoners heerst er vreugde en verdriet.

De kleine verhalen van Bevrijdersvoeten

De laatste oorlogsmaanden vormen een woelige periode voor de inwoners van Zuid-West-Vlaanderen. Bij de hevige gevechten in de regio sneuvelen heel wat militairen en vallen ook heel wat burgerslachtoffers te betreuren. In 2018 bracht op bevrijdersvoeten 13 kleine verhalen uit de laatste oorlogsmaanden. Van apotheker tot molenaar, van pastoor tot generaal. Ontdek hieronder de verhalen.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog start Streuvels onmiddellijk met het schrijven van een oorlogsdagboek. Als een oorlogsverslaggever brengt hij het relaas van het strijdgewoel in en rond het Lijsternest. Ontdek het verhaal van Stijn Streuvels. 

Voor Paul, winnaar van de 1ste Ronde van Vlaanderen, komt de bevrijding net op tijd. Als oorlogsspion brengt hij met zijn fiets boodschappen naar neutraal gebied. Eind september '18 loopt het fout. Ter dood veroordeeld wordt hij, saved by ‘the bell’, bij de bevrijding vrijgelaten. Bekijk het verhaal van Paul Deman. 

Het was eind oktober 1918. De geallieerden maken opmars richting Zwevegem. De Zandbeekhoeve in Sint-Denijs vormt het decor voor het trieste verhaal van Cyrille.

Na de oversteek van de Leie bezoekt Winston Churchill generaal Tudor in Harelbeke. Beide ondernemen een kleine fronttour. Een uitstap die voor Churhill bijna fataal afloopt, op terugweg naar Gent rijdt hij bijna in de handen van de vijand. Ontdek het verhaal van Churchill in Harelbeke. 

Molenaar Abdon Declercq beleeft angstige momenten tijdens de laatste gevechten in Deerlijk. Op de molen zie je nog steeds de sporen van het laatste gevecht tussen de geallieerden en het Duitse leger. Bekijk hier het verhaal van de molenaar. 

Net als de andere Scheldegemeenten kwam Spiere-Helkijn zwaar onder vuur te liggen de laatste oorlogsdagen van 1918. Pink - piloot bij het Britse leger - kwam op 20-jarige leeftijd om het leven bij een luchtgevecht boven de streek van Spiere. Hij stortte met zijn vliegtuig neer bij het ‘Bois Jacquet’ en ligt begraven in Kooigem. Ontdek hier het verhaal van Alan.

Op 19 oktober werd Kortrijk bevrijd. Om 10u50 klom de beiaardier op de toren op om de klokken van de beiaard te luidden. Julienne zal die dag nooit vergeten, bij de bevrijding van Heule geraakte ze ’s nachts gewond door een ontploffende granaat. Bekijk het verhaal van Julienne. 

Tijdens de gevechten in het totaal verwoeste Ter Hand legde Lance Corporal Ernest Seaman helemaal alleen twee Duitse mitrailleursnesten het zwijgen op. Door deze actie die hem het leven kostte, konden de Britten die dag hun vooropgestelde doel bereiken.

7 mei 2018 was het precies honderd jaar geleden dat Lode De Boninge op 22-jarige leeftijd sneuvelde in Nieuwpoort. Hij was één van de vele zonen die na de oorlog niet terugkeerde van het front. Lode groeide op in Wevelgem, waar zijn vader notaris was. Hij was missionaris bij de Witte Paters en werd brancardier in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. Ontdek het verhaal van soldaat Lode De Boninge.

Precies 100 jaar geleden kwamen 300 burgers van Avelgem om het leven bij een gasaanval door het Duitse leger. Als apotheker had Daniël Vermandere noties van de gevaren van chemische oorlogsvoering. Na de gasaanvallen hielp hij zo goed als kon zijn dorpsgenoten. Een keuze die hem zijn leven kostte. Ontdek hier het hele verhaal van de gasaanval. 

Julienne was zelf 4 bij de start van de oorlog. Na de oorlogsjaren schrijft ze herinneringen over Lendelede in 14-18 neer. Ze beschrijft de vreugde bij de bevrijding, maar tegelijk ook de aanblik met de kruisjes van de vele gesneuvelden. Ontdek de herinneringen van Julienne.

Mrs Wattelet was de vrouw van Captain Leonard Wattelet. Het gezin afkomstig uit Seattle, Washington had één zoontje. Op 31 oktober 1918 overleed haar man in Waregem. De wapenmakkers stuurden een stuk schrapnel van de bom die hem dodelijk getroffen had. Op 18 juni 1931 vertrok Mrs Wattelet naar Europa. Ze bezocht met de The Gold Star Mothers and Widows Pilgrimages het graf van haar overleden man. Ontdek het verhaal van Mrs Wattelet. 

Louis Proot, pastoor in Kuurne, waagde - ondanks de onophoudelijke beschietingen - op 16 oktober nog om de mis voor te dragen. Zich van het altaar naar de sacristie begevend viel een bom dwars door de middenbeuk op enkele stappen van hem. Bekijk het verhaal van Louis Proot. 

Overzicht