Tijdens het project GOFF - Gids Off nemen jongeren uit en rond Doornik, Kortrijk en Saint-Amand-Les-Eaux deel aan artistiek parcours rond erfgoed en patrimonium, met de nadruk op rituelen, legendes en herdenkingsplaatsen. Tijdens dit project gaan ze hun stad (her)ontdekken.

In Kortrijk start de schakelklas OKAN van het VTI Kortrijk eind november aan hun GOFF - Gids Off traject. Samen met kunstenares Maud Lefever gaat de klas op onderzoek naar het erfgoed van de buurt. Hun focus? De geschiedenis van de vele zwembaden in Kortrijk. Wist je dat het zwembad Abdijkaai al in de periode 18641867 werd gebouwd? Toen was er een bad voor rijken én eentje voor arme mensen. De klas gaat op verkenning in de stad. Samen ontwikkelen de leerlingen een unieke reisroute. Hun creaties worden aan het einde van het trejact - samen met de creaties uit Doornik en Saint-Amand-Les-Eaux verzameld en gebundeld tot een tweetalige grensoverschrijdende gids. Alle creaties worden gebundeld in een tentoonstelling, die zal rondtrekken in de drie regio's. Startend met de geschiedenis van hun regio als inspiratiebron, geven de jongeren vorm aan hun eigen visie en delen ze hun hedendaagse interpretatie.

Erfgoed zuidwest is partner in dit project. Samen gaan we op zoek naar informatie en erfgoed om de routes te verrijken.

GOFF - Gids Of is een project van MUS-E Belgium in samenwerking met erfgoed zuidwest, Musée du Folklore de la ville de Tournai en Médiathéque de Saint-Amand-Les-Eaux.

Overzicht