Boeiende samenwerking

Het project van Zuidwest was een boeiende samenwerking tussen verschillende partijen. Het vijfde leerjaar van de Sint Jan Berchmans basisschool maakte de reportage onder begeleiding van Medialab Quindo. Quindo leerde de leerlingen mediawijze vaardigheden: wat is een reportage en hoe zit het in elkaar? Hoe kan je een goed interview afnemen? Quindo begeleidde de leerlingen ook bij het afnemen van de interviews die gefilmd werden door Tor Decraene, ex-Avelgemnaar. Van Zuidwest leerden de leerlingen wat erfgoed precies is. Dankzij het project maakten ze intensief kennis met de lokale erfgoedtraditie van de Feesteworp en de geschiedenis ervan.

Het project kon niet bestaan zonder de enthousiaste medewerking van het feesteworpcomité. De vorige editie van de Feesteworp was door de coronaepidemie al drie jaar geleden. Het thema van dit jaar ‘The roaring twenties’ verwijst ook naar de periode na de coronalockdowns. De reportages zijn een mooie manier om de traditie in de kijker te zetten en te tonen aan de buitenwereld.


De reportage

De drie klassen van het vijfde leerjaar maken elk een reportage met een andere insteek. Klas 5A brengt je achter de schermen van de Feesteworp en toont welke voorbereiding er nodig is voor het tweejaarlijkse evenement. Klas 5B focust op de editie van dit jaar met als thema ‘The roaring twenties’ en klas 5C belicht de geschiedenis van de Feesteworp. Om de reportage te maken interviewden de leerlingen niet enkel leden van het feesteworpcomité, maar ook bezoekers, vrijwilligers van de Feesteworp en Jeugdhuis KRAK dat al vaak deelnam met een wagen aan de feesteworpstoet.

Op donderdag 22 december toonden de leerlingen trots hun werk in Spikerelle in Avelgem. 

Een rijke geschiedenis

De geschiedenis van de Feesteworp gaat terug tot het einde van de 19e eeuw toen in Avelgem de laatste jaarmarkt van het jaar en de winterfoor plaatsvond. Bezoekers namen voor de thuisblijvers ‘Feeste’ of peperkoek mee naar huis. Dit bewaarde goed tijdens de lange wintermaanden. In 1958 werd deze oude traditie omgesmeed tot de Feesteworpstoet door vzw handelsbelangen. In 1985 nam het comité de organisatie in handen. Er wordt nu meer samengewerkt met lokale verenigingen en naast de stoet die centraal staat zijn er ook tal van andere activiteiten zoals de feesteloop, muziekoptredens… Met het project erfgoedreporters wil zuidwest, als regionale erfgoedcel, dit erfgoed bekend maken en doorgeven aan volgende generaties.

Vragen? Contacteer Triene

20211129 Kortrijk Erfgoed Zuidwest Personeel Triene Vandenbussche Klein

Triene
Vandenbussche

Erfgoedcoördinator
Overzicht