Nachtspel naar aanleiding van Erfgoeddag 2020

De Nacht, het thema van Erfgoeddag 2020, bood heel wat kansen om het nachtelijke erfgoed in de kijker te plaatsen. Het thema vormt daarnaast een ideale kans om samen met jeugdbewegingen aan de slag te gaan. Wie aan de nacht en jeugdbewegingen denkt komt al snel terecht bij een nachtspel. De intergemeentelijke culturele samenwerking Achthoek en de West-Vlaamse erfgoedcellen CO7, erfgoed zuidwest, Kusterfgoed, TERF en Erfgoedcel Brugge ontwikkelden samen met FARO een heus Erfgoednachtspel.

De creatieploeg van erfgoedcellen en jeugbewegingen

Voor de creatie van het spel deden de partners beroep op een 'creatieploeg'. Deze enthousiaste groep van jeugdleid(st)ers uit West-Vlaamse jeugdbewegingen gaven vorm aan het format, het verhaal, enz. Hierbij werden ze begeleid door cultuureducatieve organisatie Oetang. De ervaringen van de creatieploeg waren zeer belangrijk in het creatieproces. Zo groeiden we van een prototype naar een afgewerkt eindproduct dat gedeeld kan worden met andere jeugdorganisaties in West-Vlaanderen. Het spel is gericht op leden van jeugdverenigingen tussen 13 en 15 jaar.

Na de evaluatie van het project wordt het format ook aangeboden aan de collega-erfgoedcellen in Vlaanderen, zodat ook zij met jeugdorganisaties uit hun regio aan de slag kunnen. Het spel wordt ontwikkeld en gespeeld binnen de ErfgoedApp. Het eindproduct wordt een passe-partout die partners kunnen inzetten in hun gemeente(s).

Sprokkeldag - zondag 13 oktober

Tijdens de eerste creatiedag - sprokkeldag - ging de creatieploeg voor het eerst aan de slag. De dag startte met een kennismaking tussen de jeugdwerkers en erfgoedwerkers. Onder het motto 'wil-je-gie-me-mien-op-Erfgoeddate?' leerde iedereen elkaar - en elkaars werking - kennen. Wat is roerend/immaterieel/onroerend erfgoed eigenlijk? In welke vereniging is wie actief?

Vervolgens kreeg ook het doelpubiiek van het spel een gezicht. Waarmee zijn 13-15-jarigen vandaag bezig? Waarmee moeten we rekening houden? De mogelijkheden van de Erfgoedapp werden belicht en de eerste formats met de app werden uitgedacht. Tot slot bouwde de creatieploeg binnen een eigen vormgegeven maquette van een West-Vlaamse stad een eerste format voor het spel uit. Van erfgoedcluedo tot smokkeltocht. Al deze ideeën vormen de basis voor het spel. 

Creatiedag - zondag 24 november

De tweede creatiedag focuste op het verder uitwerken en verfijnen van de 4 spelformats die tijdens de sprokkeldag werden bedacht. Hierbij lag de focus op het ontwikkelen van een 'invulspel', zo kan in elke gemeente het basisverhaal aangevuld worden met lokaal erfgoed. Samen met het creatieteam dachten we na over het basisverhaal, welk erfgoed nodig is om het format te spelen en hoe we de app slim kunnen inzetten.

De methodiek stond tijdens deze sessie centraal. Het nachtspel is niet langer één generiek spel voor elke gemeente. Aan de hand van de handleiding kan elke jeugdbeweging zijn versie van het spel maken, afgestemd op de omgeving, het erfgoed en de groep.

Zelf het spel spelen?

Dat kan! Na een test door de jeugdbewegingen van de 'creatieploeg', zal elke jeugdbeweging het spel kunnen spelen op Erfgoeddag 2021. Wil je het spel spelen in jouw gemeente? Neem contact op met erfgoed@zuidwest.be

Lees hoe je het erfgoedspel kan spelen of maken

Erfgoednachtspel in Anzegem, Zwevegem, Kortrijk en Geluwe

Intussen werd het erfgoednachtspel al verschillende keren gespeeld in onze regio:

  • In oktober 2021 in Zwevegem met de Chiro van Moen en de KSA van Zwevegem: de hedendaagse tijdreiziger professor TimeLapse is net terug van zijn laatste tijdreis. Tijdens die reis heeft een dubieus figuur zich in de tijdsmachine verstopt. Na een klein handgemeen met de professor is hij op de vlucht geslagen. Zo’n 25 leden van Chiro Moen en KSA Zwevegem staan een moeilijke, maar niet onmogelijke taak te wachten: de verstekeling terugvinden en voorkomen dat hij de geschiedenis van Zwevegem voorgoed verandert.
  • In oktober 2021 in Anzegem met de Scouts van Tiegen en de Chiro van Anzegem: de Holdenbroekbos’se liga van de anti-bedevaartsbroeders eisen de onmiddellijke sluiting en verwijdering van het complete verleden van het Sint-Arnolduspark te Tiegem. Er zit niets anders op dan de strijd met de tijd aan te gaan en Tiegem te redden van deze grote ramp.
  • Op 1 juni 2022 in Geluwe met de Chiro van Wervik: e Chiro van Wervik leefde zich in in een smokkelaarsspel dat onderliggend de geschiedenis van Geluwe blootlegde. Twee teams van smokkelaars (keti’s) probeerden elkaar te slim af te zijn door zoveel mogelijk Geluws erfgoed ongezien voorbij de douaniers (aspi’s) te smokkelen. Het werd een verhit kat en muisspel tussen smokkelaars en douaniers.
  • Op 11 juni 2022 in Kortrijk met Chiro Knipoog: De bende van Salembier had een bom onder het stadhuis van Kortrijk gelegd met al het Kortrijkse erfgoed er in! De Chiro probeerde binnen de tijd binnen te geraken in de kelder van het stadhuis om de bom onschadelijk te maken. Om alle sloten open te krijgen, ontrafelden ze ingewikkelde raadsels in soms bijzondere locaties zoals de Artillerietoren en de middelleeuwse kelder. 

Meer lezen? Ontdek onze blog.

Overzicht

Vragen? Contacteer ons

20211129 Kortrijk Erfgoed Zuidwest Personeel Triene Vandenbussche Klein

Triene
Vandenbussche

Erfgoedcoördinator