Geniet van erfgoedverhalen

Zuid-West-Vlaanderen is rijk aan erfgoedmysteries. Vanaf 27 oktober trekt Marieke De Maré eropuit. Gewapend met een microfoon en een stuk taart gaat ze op zoek naar antwoorden (of nog meer vragen).

Erfgoedmysteries is een podcast voor wie gezegend is met een gezonde nieuwsgierigheid, hunkert naar erfgoed - en van taart houdt. Beluister de podcast hier of abonneer je via Apple Podcast, Stitcher, TuneIn of Spotify.

Seizoen 1: Perentaart, een Romeins paleis in Kortrijk en een gesprek met een barones

S01E01 - Wat doet een Wevelgemse peer in een Aalbeekse taart?

In Wevelgem ontmoet Marieke Dieter Dewitte. Enkele jaren geleden ontdekt hij samen met de fruitwerkgroep VELT een meer dan 100 jaar oude perenboom - drager van de Mahieuperen. Een perenras met oorsprong in Aalbeke dat er vanouds gebruikt werd bij het vervaardigen van de Sint-Corneliustaarten. VELT bewoog hemel en (letterlijk) aarde om de boom, zijn geschiedenis en de Sint-Corneliustaarten te bewaren.

S01E02 - Hoe word je verliefd op een oude Ijzerwinkel?
Marieke trekt naar de ijzerwinkel van Huib Hoste. Tussen de wederopbouwwoningen van Wervik is dit één van de eerste modernistische gebouwen van het land. Huidige eigenaars, ontwerpersduo Els Mertens en Keizo Yakusiji, gaan op zoek naar de roots van het pand. Hun liefde voor dit monument spreekt boekdelen, dat hoor je ook. Vanuit die passie creëeren ze er een nieuwe en open atelierruimte, Atelierke, een ontmoetingsplek voor ambachten uit west en oost.

S01E03 - Hoe komt een Romeins paleis in Kortrijk terecht?​
Een Aziatisch bos of Romeins paleis. In de coulissen van de Kortrijkse Schouwburg wandel je van het ene decor in het andere. Enkel grote theaters konden zich voor elke voorstelling een nieuw decor veroorloven. De oplossing? Een collectie algemene decors, décors de repertoire. We schrijven 1920-1921 als de Kortrijkse decors naar de pasgebouwde Schouwburg verhuizen. Nu, 100 jaar, later viert de Schouwburg haar verjaardag en unieke collectie decors. Dwaal samen met Marieke en Dries Van Robaeys door 100 jaar theater- en decorgeschiedenis.

S01E04 - Hoe bouw je een neogotisch kasteel?
In aflevering 4 gaat Marieke op bezoek in het kasteel van Loppem. Monumentenwachter Brecht Lagae en barones Isabelle van Caloen nemen je terug mee in de tijd. Het kasteel uit de 19e eeuw is het eerste totaalproject van de Kortrijkse architect Jean-Baptiste Bethune. Het enige kasteel van België waar zowel het exterieur als interieur volledig bewaard zijn gebleven. Bethune ontplooide in dit kasteel zijn metier als neogotisch architect, ontwikkelde zijn artistieke kunnen en stelde zich als een volleerd diplomaat op tussen de vakmannen en de opdrachtgever.

S01E05 - Hoe bewaar je de ziel van een overleden schrijver?
Voor het raam van het Lijsternest – de historische woning van Stijn Streuvels – smult Marieke samen met Thomas Jacques van een stukje taart. In het Lijsternest schreef Stijn Streuvels romans als De Vlaschaard, De Teleurgang van den Waterhoek en Prutske. Boeken waarin het Vlaamse landleven centraal staat. Streuvels wilde na zijn dood geen standbeeld, maar hoopte wel dat Het Lijsternest intact bewaard zou blijven. Vandaag snuister je er door kunstwerken, boeken en reissouvenirs. Tijdens de wintermaanden laten schrijvers er zich inspireren door de rust en Streuvels’ nalatenschap. In het Lijsternest geldt nog altijd zijn motto: Nulla dies sine linea.

De podcast Erfgoedmysteries is een cocreatie van erfgoed zuidwest en de IOED binnen intercommunale Leiedal. Reporter en montage: Marieke De Maré, illustratie: Flore Deman. Elk najaar bieden erfgoed zuidwest en de IOED je insprirerende projecten en een ontmoeting aan tafel. Dit jaar lukt dat tafelen niet zo goed, maar we brengen je nog steeds een inspirerend verhaal van een sterke verteller. Misschien zorg jij voor koffie en taart bij het luisteren?

Seizoen 2: Het Kuurnse uitgaansleven, het verhaal van een molenaar en de 5-jarige Emma

S02E01 - Hoe komt de 5-jarige Emma aan schoenmaat 168?
In de eerste aflevering van het tweede seizoen is Marieke te gast bij Bolwerk. Ze ontmoet er Ruben en Servaas van Bolwerk, Frea van Histories én kleine Emma. Emma torent met haar 5m10 boven het gezelschap uit. Deze aflevering neemt ons mee naar de wondere wereld van de reuzen. De reuzencultuur wordt in Vlaanderen - letterlijk en figuurlijk - gedragen door heel wat vrijwilligers. Reuzenkind Emma zette in 2018 haar eerste voorzichtige stapjes door de Kortrijkse straten. Een reus wordt geboren, niet gemaakt. Hier met het atelier van Bolwerk als spreekwoordelijke baarmoeder. Kleine Emma staat symbool voor een gemeenschap, een groep mensen staat achter de reus en verzorgt ze. Stap mee in de voetsporen van de reus!

S02E02 - Hoe vind je jezelf als landbouwer opnieuw uit?
In 2009 moesten Johan en zijn gezin noodgedwongen op zoek naar een nieuwe stek. Het gezin verhuisde naar Ten Rooden Duifhuize, een 500 jaar oude hoeve in Sint-Denijs. De vierkantshoeve werd deels in haar oorspronkelijke staat hersteld. In de bebouwing rond het met kasseien verharde erf vestigde zoon Willem zijn hoeveslagerij, werden vakantiewoningen en een camping gerealiseerd én zijn er plannen voor een Glorieux-museum. Over jezelf opnieuw uitvinden als landbouwer en een nieuw leven opstarten in een erfgoedboerderij.

S02E03 - Hoe komen Wannes Cappelle en zijn vrouw Alda in een oud art-decocafé terecht?
Marieke gaat langs in Zwevegem bij Wannes Cappelle en zijn vrouw Alda die enkele jaren geleden een authentieke kroeg in Zwevegem kochten en die stelselmatig omvormen tot een broeiende cultuurplek. Marieke wordt meegesleept in hun verhaal over volharden, onverwachte ontdekkingen, thuis komen en het koesteren van wat er ooit was en steeds is.

S02E04 - Hoe schreef Kuurne mee aan de geschiedenis van het Belgische nachtleven?
Het gelegenheidsduo “Fredo en Delvaux” loodst Marieke door het Kuurnse uitgaansleven van de jaren 70 en 80. Van de Diedjies tot de ‘licht decadente sfeer’ van de Fifty Five. Een aflevering vol nostalgie naar het aloude nachtleven en muziekgeschiedenis. Over spaghetti eten als het te warm werd en ’s zaterdags om 11u aperitieven als bewijs dat je de nacht doorkwam.

S0205 - Hoe krijgt de molenaarsmicrobe jou te pakken?
Jan en Donald nemen Marieke mee onder de wieken van de molen. De Kruisekemolen of Claeys’ molen vormt het decor van deze aflevering. De molenaars vertellen hoe ze zelf de molenaarsmicrobe te pakken kregen en nu vrijwillig dit ambacht in stand houden. Over hoe de rust van het ambacht lonkt en de passie voor de eigen molen. Want de molenaarsmicrobe, die houdt een mondmasker niet tegen.

Overzicht