Waar

Luchthavenstraat 1
8560 Wevelgem

Hoera! De erfgoedklassen zijn gearriveerd!

In 2021 ging het project 'Erfgoedklassen: een methodiek voor een nieuw soort samenwerking tussen erfgoed en onderwijs in West-Vlaanderen' van start vanuit een samenwerking tussen ETWIE, het expertisecentrum onderwijsinnovatie van hogeschool VIVES en een brede stuurgroep van onderwijs en erfgoedpartners, waaronder erfgoed zuidwest.

Met dit project gaan we op een vernieuwende manier erfgoed en onderwijs in West-Vlaanderen verbinden. Er is een samenwerking opgezet tussen 9 duo's, die telkens bestaan uit een lagere school en een lokale erfgoedspeler (museum, vzw met een collectie, vakman met atelier...). De bedoeling is dat de klassen erop uit trekken om in een authentieke erfgoedcontext zelf aan de slag te gaan. De scholen en erfgoedspelers worden actief ondersteund in een meerdaags traject vol praktijkgerichte leermomenten die gekoppeld zijn aan het leerplan. Er is bijzondere aandacht voor cultuureducatie en het grote potentieel van technisch-industrieel erfgoed voor STEM-onderwijs.

Deze sterke pedagogische ondersteuning die het project voorziet voor elk duo heeft als doel om de erfgoedspelers kwalitatief vooruit te helpen om hun educatief potentieel te ontsluiten voor en naar scholen. Een eerste resultaat zijn 9 gevulde programma's van 5 halve dagen bij erfgoedspelers (naar analogie van 'zeeklassen' of 'bosklassen'), getest door 14 klassen. Dit schooljaar gaan 5 duo's van start, gevolgd door 4 duo's volgend schooljaar.

Ook belangrijk: op basis van deze 9 testcases van 'Erfgoedklassen', wordt een onderwijsmethodiek uitgewerkt. Die komt tegemoet aan de vraag van de erfgoedsector om meer samen te werken met het onderwijs. Tegelijk is deze methodiek er om de scholen en leerkrachten vooruit helpen, vooral wat moeilijker te bereiken leerdoelen betreft. Via de samenwerking met deze erfgoedspelers wordt authentiek didactisch materiaal gekoppeld aan actiegerichte leermomenten die in een klassieke klascontext niet beschikbaar of mogelijk zijn.

Deze methodiek wordt nadien geïntegreerd in de lerarenopleiding lager onderwijs van VIVES en wordt later ook gebruikt als basis om in andere provincies en met andere duo's aan de slag te gaan.

Overzicht
20211129 Kortrijk Erfgoed Zuidwest Personeel Mies Degroote

Mies
Degroote

Erfgoedconsulent