Projectcoördinator: zuidwest
Projectpartners: Lokale partners: Vyncke Harelbeke, Jukeboxmuseum Menen, Transfo Zwevegem, Rijksarchief Kortrijk, Stadsarchief Kortrijk, Stadsarchief Harelbeke, Stadsarchief Waregem, Familiekunde Vlaanderen afdeling Mandel-Leie, Dienst erfgoed Wervik
Tijdstip: zondag 26 april 2015

Eerste regionale Erfgoeddag voor Zuid-West-Vlaanderen

Ook dit jaar bood Erfgoeddag het publiek een unieke inkijk op de werking en collecties van verschillende organisaties uit de regio. Erfgoeddag 2015 was een speciale editie, want naast lokale activiteiten was er in Zuid-West-Vlaanderen voor de eerste keer ook een regionaal programma. Verschillende erfgoedverenigingen uit de streek sloegen de handen in elkaar en ontvingen het publiek op drie locaties: het Jukeboxmuseum in Menen, Transfo in Zwevegem en Vyncke in Harelbeke.

Jouw erfgoed in de picture - tussen brol en waardevol

Om even een oud gedicht een draai te geven: ’t is goed in eigen huis te kijken. Heel wat woningen herbergen namelijk mooie (erf)stukken. Een schilderij, klok, stuk speelgoed of handgeschreven en vergeelde brief: het kan allemaal écht waardevol zijn. En dan spreken we niet zozeer in termen van euro’s. Nee, deze voorwerpen en curiosa brengen het verleden tot leven door een vaak heel concreet verhaal te vertellen. Het zijn die verhalen die we op Erfgoeddag 2015 in de schijnwerpers plaatsten. Tijdens de fotoshoots in Transfo en het Jukeboxmuseum konden de bezoekers op de foto met hun persoonlijke erfstuk.

Papier in Harelbeke

De aperitieflezing 'Meneer de notaris' van Bert Kruismans bracht smeuïge verhalen over testamenten, familiegeheimen en kwesties van leven en dood. Familiekunde Vlaanderen, het Rijksarchief van Kortrijk en de stadsarchieven van Harelbeke, Kortrijk en Waregem bundelden in Vyncke hun kennis over het papieren erfgoed. Bij de verschillende stands kon je terecht voor tips en tricks over stamboomonderzoek, je kon er bidprentjes uitwisselen, oude foto's laten digitaliseren en kwam er meer te weten over papieren erfgoed in al z'n facetten. Papierrestaurator Stijn Vanneste vertelde over de bewaring van oude boeken, documenten en foto's. Erfgoeddag werd in Harelbeke afgesloten met een geleid bezoek aan het familiebedrijf Vyncke.

Kunst in Zwevegem

Naar analogie met programma's als Schatten op zolder en Rijker dan je denkt nodigden we in Zwevegem enkele experts uit. Persoonlijke erfstukken werden onder de loep genomen en naar waarde geschat. Cursisten van het vrijetijdsatelier Sueva en de kunstacademie van Zwevegem exposeerden er oude en nieuwe werken en restaurator Claude Bekaert gaf er een demonstratie en informeerde bezoekers hoe ze best schilderijen thuis kunnen bewaren.

Muziek en curiosa in Menen

Ook in Menen kon je terecht voor het schatten van persoonlijke erfstukken. Doorheen de dag was het Jukeboxmuseum gratis te bezoeken. Muziekliefhebbers vonden er hun gading in de vinylbeurs en tijdens de mini-expo over de Beatles. Kinderen leerden van de Wervikse vereniging Viroviacum Romanum verschillende spelletjes uit de middeleeuwen en de Romeinse tijd.

Overzicht