Buren bij Kunstenaars

Midden oktober organiseert Zuidwest, i.s.m. de 13 steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen, voor de 20ste keer Buren bij Kunstenaars. Tijdens het weekend van 14 en 15 oktober 2023 stellen meer dan 250 kunstenaars tentoon in eigen atelier of in groepstentoonstellingen op diverse locaties in Zuid-West-Vlaanderen.

Buren bij Kunstenaars is een laagdrempelig en fantastisch concept. Het is een topweekend voor zowel kunstenaars als bezoekers. Toen Kunstwerkt een andere weg in sloeg, planden we een eigen Buren bij Kunstenaars in om opnieuw al onze (amateur)kunstenaars in de spotlights te plaatsen. 

“Met Zuidwest zetten we in op Buren bij Kunstenaars omdat we met dit evenement de grote groep creatieve kunstenaars die onze regio rijk is, in de kijker plaatsen. Door dit in samenwerking met alle gemeenten te organiseren, worden de deuren nog méér open gezet om te Buren bij onze Kunstenaars!” - Griet Vanryckegem, voorzitter Zuidwest

Praktische vragen

Vanaf woensdag 3 mei kan je als kunstenaar inschrijven via www.burenbijkunstenaars.be. De inschrijvingen klokken af op 30 juni. Elke inschrijving wordt nagezien en goedgekeurd door het team van Buren Bij Kunstenaars. Je ontvangt hiervan een bericht via mail. De inschrijvingen worden gepubliceerd op www.burenbijkunstenaars.be na 30 juni. Enkel kunstenaars binnen onze regio kunnen deelnemen (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem).

Individueel of in groep?

  • Het grootste deel van de deelnemers stellen hun werk thuis tentoon of in het eigen atelier. Daarnaast zijn er kunstenaarscollectieven en een aantal individuele kunstenaars die mekaar vonden en samen in groepstentoonstellingen deelnemen. Vanaf 2 personen vorm je een groepstentoonstelling

Wat als ik graag wil deelnemen, maar geen locatie heb?

  • Als kunstenaar kan je enkel deelnemen in de 13 steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem). 
  • Indien je graag je werk wil tentoonstellen, maar niet over een locatie beschikt, kan je contact opnemen met de dienst vrije tijd van de deelnemende gemeenten/steden. De contactpersoon in kwestie zal jou een overzicht geven van de beschikbare ruimtes vb. een ontmoetingscentrum, gemeenschapscentrum, ...

Welke disciplines komen aan bod?

  • De deelnemers aan Buren bij Kunstenaars zijn heel divers, zowel wat disciplines als ervaring betreft. Beeldhouwers, schilders, keramiekers, glaskunstenaars, fotografen, tekenaars,… We hebben het allemaal in onze regio en Buren bij Kunstenaars blijft hét evenement bij uitstek om dit te tonen. 

Ervaring nodig of niet?

  • Sommigen zijn ervaren kunstenaars die al aan heel wat kunstprojecten deelnamen. Voor anderen is het een vuurdoop en de eerste keer dat hun werk getoond wordt aan het publiek. Voor sommigen is het hun beroep, voor anderen eerder een hobby. Maar wat alle deelnemers gemeen hebben is hun grote passie voor kunst.

Vanaf 30 juni kan je via www.burenbijkunstenaars.be een mooi overzicht in kaartvorm vinden van alle deelnemende kunstenaars en kan je gericht zoeken per discipline. 

Je vindt er ook alle groepstentoonstellingen op terug die in de regio een plek krijgen. De site is een goed hulpmiddel om vooraf je zoektocht in de regio wat uit te stippelen. We houden haar bovendien actueel en plannen tot op de dag voor het evenement nog een laatste update.

Tot in 2019 was Buren bij Kunstenaars, het jaarlijkse open-atelier-weekend in West-Vlaanderen, het paradepaardje van de provinciale dienst cultuur van de provincie West-Vlaanderen. De Vlaamse overheid nam over en gaf Kunstwerkt, het steunpunt voor de beeldende kunsten in Vlaanderen, de opdracht om een nieuw concept uit te werken dat vanaf 2021 in heel Vlaanderen zou uitgerold worden. Maar corona besliste er echter anders over. 

De kunstenaars in onze regio dienden in 2020 al niet op hun honger te blijven zitten. Buren bij Kunstenaars kreeg voor het eerst haar plek in de regionale evenementenkalender tijdens het 3de weekend van oktober 2020. Onder impuls van Zuidwest sloegen toen 12 van de 13 steden en gemeenten de handen in elkaar om een regionale editie van Buren bij Kunstenaars te organiseren. Het werd een memorabele editie dat nu weer in oktober 2023 een verlengstuk krijgt.

Binnen de schoot van Zuidwest, bleek immers al snel de behoefte om dit project gezamenlijk verder te zetten. Ook nu weer lanceerden Zuidwest en de steden en gemeenten in de regio, deze keer alle 13, een gezamenlijke oproep tot deelname via alle gemeentelijke en regionale communicatiekanalen. 

  • Belangstelling voor cultuur vergroten;
  • Lokale en regionale artiesten in de kijker zetten;
  • Intensere samenwerking met steden en gemeenten;
  • Verbondenheid creëren tussen Zuidwest, de gemeenten en de kunstenaars.
Overzicht

Evaluatie Buren bij Kunstenaars 2023

Naam
Ik nam deel aan: 
Mijn tentoonstelling ging door in: 
Hoeveel schat u het aantal bezoekers op zaterdag? 
Hoeveel schat u het aantal bezoekers op zondag? 
In welke mate bent u tevreden met de betrokkenheid van uw gemeente/stad? 
In welke mate bent u tevreden met de betrokkenheid van het team van Buren bij Kunstenaars bij Zuidwest? 
Bent u geïnteresseerd om volgend jaar terug deel te nemen aan Buren bij Kunstenaars?