Buren bij Kunstenaars

Op zaterdag 19 en zondag 20 oktober organiseren Zuidwest en de 13 steden en gemeenten van de regio de 21ste editie van Buren bij Kunstenaars. Van 10u tot 18u stellen meer dan 400 kunstenaars tentoon in het eigen atelier of in groepstentoonstellingen op diverse locaties in Zuid-West-Vlaanderen.  

Buren bij Kunstenaars is hét jaarlijks evenement waarmee Zuidwest de grote creatieve kunstenaars uit de regio in de kijker plaatst!

“Met Zuidwest zetten we in op Buren bij Kunstenaars omdat we met dit evenement de grote groep creatieve kunstenaars die onze regio rijk is, in de kijker plaatsen. Door dit in samenwerking met alle gemeenten te organiseren, worden de deuren nog méér open gezet om te Buren bij onze Kunstenaars!” - Griet Vanryckegem, voorzitter Zuidwest

Wil je graag deelnemen of de deelnemende kunstenaars in jouw buurt ontdekken? Inschrijven en meer informatie kan je op de projectpagina vinden:

Buren bij Kunstenaars 2024

Praktische vragen

Vanaf maart 2024 kan je als kunstenaar inschrijven via www.burenbijkunstenaars.be. De inschrijvingen klokken af op 30 juni 2024. Elke inschrijving wordt nagezien en goedgekeurd door het team van Buren Bij Kunstenaars. Je ontvangt hiervan een bericht via mail. De inschrijvingen worden gepubliceerd op www.burenbijkunstenaars.be na 30 juni. Enkel kunstenaars binnen onze regio kunnen deelnemen (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem).

Individueel of in groep?

  • Het grootste deel van de deelnemers stellen hun werk thuis tentoon of in het eigen atelier. Daarnaast zijn er kunstenaarscollectieven en een aantal individuele kunstenaars die mekaar vonden en samen in groepstentoonstellingen deelnemen. Vanaf 2 personen vorm je een groepstentoonstelling

Wat als ik graag wil deelnemen, maar geen locatie heb?

  • Als kunstenaar kan je enkel deelnemen in de 13 steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem). 
  • Indien je graag je werk wil tentoonstellen, maar niet over een locatie beschikt, kan je contact opnemen met de dienst vrije tijd van de deelnemende gemeenten/steden. De contactpersoon in kwestie zal jou een overzicht geven van de beschikbare ruimtes vb. een ontmoetingscentrum, gemeenschapscentrum, ...

Welke disciplines komen aan bod?

  • De deelnemers aan Buren bij Kunstenaars zijn heel divers, zowel wat disciplines als ervaring betreft. Beeldhouwers, schilders, keramiekers, glaskunstenaars, fotografen, tekenaars,… We hebben het allemaal in onze regio en Buren bij Kunstenaars blijft hét evenement bij uitstek om dit te tonen. 

Ervaring nodig of niet?

  • Sommigen zijn ervaren kunstenaars die al aan heel wat kunstprojecten deelnamen. Voor anderen is het een vuurdoop en de eerste keer dat hun werk getoond wordt aan het publiek. Voor sommigen is het hun beroep, voor anderen eerder een hobby. Maar wat alle deelnemers gemeen hebben is hun grote passie voor kunst.

Vanaf 30 juni 2024 kan je via www.burenbijkunstenaars.be een mooi overzicht in kaartvorm vinden van alle deelnemende kunstenaars en kan je gericht zoeken per discipline. 

Je vindt er ook alle groepstentoonstellingen op terug die in de regio een plek krijgen. De site is een goed hulpmiddel om vooraf je zoektocht in de regio wat uit te stippelen. We houden haar bovendien actueel en plannen tot op de dag voor het evenement nog een laatste update.

Tot in 2019 was Buren bij Kunstenaars, het jaarlijkse open-atelier-weekend in West-Vlaanderen, het paradepaardje van de provinciale dienst cultuur van de provincie West-Vlaanderen. De Vlaamse overheid nam over en gaf Kunstwerkt, het steunpunt voor de beeldende kunsten in Vlaanderen, de opdracht om een nieuw concept uit te werken dat vanaf 2021 in heel Vlaanderen zou uitgerold worden. Maar corona besliste er echter anders over. 

De kunstenaars in onze regio dienden in 2020 al niet op hun honger te blijven zitten. Buren bij Kunstenaars kreeg voor het eerst haar plek in de regionale evenementenkalender tijdens het 3de weekend van oktober 2020. Onder impuls van Zuidwest sloegen toen 12 van de 13 steden en gemeenten de handen in elkaar om een regionale editie van Buren bij Kunstenaars te organiseren. Het werd een memorabele editie dat nu weer in oktober 2024 een verlengstuk krijgt.

Binnen de schoot van Zuidwest, bleek immers al snel de behoefte om dit project gezamenlijk verder te zetten. Ook nu weer lanceerden Zuidwest en de steden en gemeenten in de regio, deze keer alle 13, een gezamenlijke oproep tot deelname via alle gemeentelijke en regionale communicatiekanalen. 

  • Belangstelling voor cultuur vergroten;
  • Lokale en regionale artiesten in de kijker zetten;
  • Intensere samenwerking met steden en gemeenten;
  • Verbondenheid creëren tussen Zuidwest, de gemeenten en de kunstenaars.
Overzicht