Tentoonstelling bezettering 14-18
Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren tekstaffiches hét communicatiemiddel bij uitstek. De pers lag sterk aan banden, briefwisseling werd gecontroleerd en het leven beperkte zich tot de gemeentegrenzen. De communicatie tussen de overheid, de bezetter en de bevolking gebeurde met behulp van deze muurkranten. Dagelijks werden affiches op een centrale plek aangeplakt: op het dorpsplein, aan het stadhuis, enz. 100 jaar later bieden ze ons een interessante inkijk in het dagelijkse leven tijdens de oorlogsjaren.
In 2026-2017 reisde de tentoonstelling rond in bibliotheken en archieven in Zuid-West-Vlaanderen. Gelijktijdig duiken de affiches op in het straatbeeld en keren zo terug naar de plek waar ze 100 jaar geleden werden aangeplakt.
Aan de hand van tekstaffiches werd het dagelijkse leven onder de Duitse bezetting in beeld gebracht. Zo bieden de affiches ons informatie over voedselopeisingen, vluchtelingen, het militaire verloop van de oorlog, censuur en spionage. Een groot deel van de affiches bleef na de oorlog bewaard in archieven. De tentoongestelde affiches werden geselecteerd uit de collecties van het Rijksarchief en de stads- en gemeentearchieven van Zuid-West-Vlaanderen. Naar aanleiding van de tentoonstelling werden ook heel wat affiches gedigitaliseerd.
De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen het erfgoed zuidwest, het Rijksarchief en de dertien gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen.