Wat is bandwerk?

Zuidwest organiseerde op 24 en 25 februari bandwerk. Zuidwest organiseert al enkele jaren Bandwerk. Dit jaar pakten we uit met een nieuw concept! In plaats van een registratiemarathon zoals vroeger focusten we op de museale publiekswerking. Dit was een tweedaagse brainstormmarathon voor studenten rond museale publiekswerking. In kleine teams gingen studenten aan de slag met een concrete, actuele vraag van een museum in Zuid-West-Vlaanderen rond publiekswerking. Via workshops en begeleiding door erfgoedprofessionals kregen studenten twee volle dagen inzicht in de museale- en erfgoedwereld. Er namen 18 studenten deel. 


Cases:

  • Texture, Kortrijk: Hoe kan Texture de collectie 'volkskunde' inzetten voor publiekswerking? De collectie 'volkskunde' bestaat uit oude, dagdagelijkse voorwerpen zoals een klok, een kinderstoel...
  • Het Tabaksmuseum, Wervik: Hoe vertel je het verhaal van een controversieel thema? Vind je dat er over tabak nog een verhaal te vertellen is? Welk verhaal is dat dan? Zijn er voorwaarden verbonden? Welke elementen moet je in de kijker plaatsen? Werk een activiteit uit voor 14-15 jarigen rond dit controversieel erfgoed.
  • Het Lijsternest: Het museum is een half jaar gesloten. Hoe kan het museum toch nog contact blijven houden met het publiek?
  • Het René Declercqmuseum: Hoe kan het museum gezinnen met kinderen aantrekken?

Programma:

  • Tweedaags programma (van 9u30 vrijdag tot 17u zaterdag)
  • Brainstormen en creëren
  • Verrassende en inspirerende lezingen en erfgoedworkshops
  • Bijgestaan door experts met raad en daad

Unieke kans:

  • Unieke kennismaking met actuele vraagstukken uit de museale wereld
  • Theorie uit de les omgezet in praktijk
  • Unieke en inspirerende ervaring
  • Gratis maaltijden, drank, versnaperingen en overnachting
  • Ontspanningsactiviteit op vrijdagavond: workshop slampoetry door De Stroate


Dit was bandwerk!

Overzicht

Interview met een bandwerker

Op 24 en 25 februari organiseerde zuidwest de tweedaagse Bandwerk, een brainstormmarathon voor studenten rond museale publiekswerking. Delphine Labyt studeerde eerst interieurarchitectuur en daarna sociaal-cultureel werk. In dit interview vertelt ze over haar ervaring op Bandwerk!

Waarom schreef je je in voor bandwerk?

Ik hoorde van bandwerk via een collega-student. Ik wilde altijd al in een museale wereld aan de slag en daarom koos ik ook voor een keuzevak cultuur in mijn studie sociaal werk. Ik ben ondertussen al vertrouwd met erfgoed en Bandwerk is een ideale manier om dichter kennis te maken met de sector. Voor sommigen klinkt erfgoed saai, maar eigenlijk is dat totaal niet zo. Sociaal werk en interieurarchitectuur zijn beide creatieve opleidingen en die creativiteit zag ik ook terugkomen tijdens Bandwerk.

Wat deed je allemaal tijdens bandwerk? Wat was het hoogtepunt voor jou?

De brainstormsessie rond de thematiek van het tabaksmuseum vond ik heel interessant. Het is wel een uitdaging om goed om te gaan met dit controversieel erfgoed.

Ook de energizer op zaterdag was leuk om de dag wat te breken. We moesten met de groep geblinddoekt een touw tot een vierkant vormen. Creatief nadenken vraagt best veel energie en zo kregen we een rustmomentje.

Voldeed Bandwerk aan je verwachtingen?

Ja, maar ik dacht dat het nog uitdagender zou zijn. Ik hou van uitdagingen en had graag in de twee dagen ook het museum bezocht om nog beter een idee naar voren te kunnen schuiven. Ik ben het gewoon van in een werkcontext te functioneren en Bandwerk was relatief luchtig en minder serieus dan een werkcontext. Het weekend was wel heel verzorgd en goed georganiseerd.

Wil je graag zelf in de erfgoedsector aan de slag?

Ja, ik denk het wel. Kwesties rond polarisering, publiekswerking… vind ik heel boeiend. Ik zie mezelf later zeker iets doen in de publiekswerking.

De presentatie van Andreas Stynen (van de KuLeuven) rond controversieel erfgoed was interessant. Daar zie ik veel linken met de opleiding sociaal werk.

Zou je bandwerk aanraden voor anderen?

Absoluut, het was een leerrijke en leuke ervaring!

Vragen? Contacteer Triene

20211129 Kortrijk Erfgoed Zuidwest Personeel Triene Vandenbussche Klein

Triene
Vandenbussche

Erfgoedcoördinator