In 2023 is het 50 jaar geleden dat er voor het eerst auto's reden over de nieuwe snelweg E3. Plots kon je in één rechte lijn van de Frans grens in Rekkem tot in Gent en Antwerpen rijden. De snelweg trok letterlijk een streep door de regio Zuid-West-Vlaanderen. Het landschap werd doorsneden. In 2023 zet erfgoed zuidwest de verjaardag van de snelweg in de kijker met een participatief publieksproject. In het projectjaar 2023 willen we samen met iedereen die hier de schouders onder schaart, de impact van de snelweg E3 bespreken en tegen het licht houden. We duiken in de geschiedenis van de snelweg en haar impact op onze regio. We onderzoeken de veranderende blik van ons wereldbeeld dat aangedreven werd door fossiele brandstoffen naar nieuwe toekomstbestendige alternatieven. We verbinden burgers, bedrijven en overheden, in terugblik en vooruitblik.

Het project 50 jaar E3/E17 is in samenwerking met Intercommunale Leiedal en het Agentschap Wegen en Verkeer.

50 jaar E3/E17

Een jaar vol projecten

We zien het graag groots, en dat is voor dit project dan ook niet anders. Nu zijn we volop bezig met het organiseren van E17-cafés, we waren al te gast in Café National in Rekkem en in De Gavers. Op deze cafés sprokkelen we verhalen van buurtbewoners en geïnteresseerden. 

Daar stopt het natuurlijk niet. In het voorjaar van 2023 kan je je verwachten aan een rondreizen praatpaal van weleer. Bij de praatpaal kan je leuke anekdotes of boeiende verhalen kwijt. Later komt er een kunstinstallatie, de zogenoemde 'Parlevinkende Praatpalen' van Maud Vanhauwaert en Jelle Jespers. In deze kunstinstallatie gaan 5 praatpalen met elkaar in gesprek op basis van de ingezamelde verhalen. De Parlevinkende Praatpalen zullen op reis gaan door Zuid-West-Vlaanderen. 

Verder komt er nog een podcast en expo. Zonder al te veel te willen verklappen... Er komen dus een heleboel interessante projecten op jullie af! 

Een snelweg van verhalen

Het verhaal van 50 jaar E3/E17 vinden we terug in de herinneringen van de vele tijdsgenoten. Herinner je je eerste rit op de nieuwe snelweg? Leerde jij fietsen op het asfalt van de nieuwe snelweg? Werkte je mee aan de aanleg van de E3? Of heb je nog verhalen, foto’s of video’s over de aanleg van de snelweg? Neem dan contact op met projectmedewerker Marieke!

Wil jij ook iets doen?

Wil jij de snelweg in de kijker zetten? Voor een eerder kleine activiteit kan je een beperkte financiële stimulans ontvangen van maximaal € 200. Je activiteit wordt bovendien meegenomen in het programma van 50 jaar E17 en krijgt een plekje op de website. In ruil vragen we je een verslagje en wat beeldmateriaal. 

Lees het subsidieregelement en download het aanvraagformulier
Overzicht

Partners

Vorige
Volgende

Deel jouw verhaal

Marieke VDK

Marieke
Vandekerckhove

Projectmedewerker 50 jaar E17

Subsidies Zuidwest

Wil je iets doen rond de snelweg en wil je het grootser aanpakken? Dan kan je naast onze minisubsidie nog steeds onze gewone erfgoedsubsidie aanvragen voor 1 april

Ontdek onze subsidies