Op 3 oktober 2021 was het 150 jaar geleden dat schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) in Heule het levenslicht zag. Vanuit zijn Lijsternest in Ingooigem zal hij zich ruim 60 jaar lang met hart en ziel wijden aan het schrijverschap. Zijn expressieve taal en universele thema’s maken van Streuvels een schrijver van wereldformaat die tot op vandaag relevant blijft.

In 2021 en 2022 trekt een stoet van heel diverse activiteiten door de regio om de 150e verjaardag van de meester te vieren en zijn nalatenschap op een frisse en actuele manier onder de aandacht te brengen. Ontdek het volledige programma via www.150jaarstreuvels.be.

Zo kan je het artistieke parcours Vensterlanden doorlopend gratis bezoeken van 23 april tot en met 24 september 2022. De gratis fietskaart helpt je op weg. Een fietslus van +/- 60 km brengt je in het wiel van Stijn Streuvels langs 5 artistieke interventies. Het zijn vijf tijdelijke 'vensters', die Stijn Streuvels' kijk op landschap en mensheid confronteren met onze hedendaagse blik. Het is vanuit een co-creatief traject met diverse ambassadeurs dat deze 5 monumenten zijn ontwikkeld, telkens rond één van de aangegeven universele thema's zoals natuurbehoud, vakmanschap, migratie en psychologische kwetsbaarheid. Elk venster is voorzien van een passende soundtrack, gecreëerd door vijf toonaangevende muzikanten.

Tijdens het weekend van 21 en 22 mei 2022 werd Vensterlanden XL georganiseerd. Een bont programma aan workshops, activiteiten en performances begeleidde de venters feestelijk. Zo het werden zo echte vrijplaatsen die culturele en niet-culturele actoren uitnodigen om met de taal en universele thema's van Streuvels aan de slag te gaan.

Onderstaande video illustreert mooi waar het in Vensterlanden allemaal om draait: dat Streuvels vandaag nog altijd zeer relevant is.

Overzicht