De enige nog draaiende watermolen van West-Vlaanderen vind je in Anzegem. Hij gaat terug tot de 15de eeuw en hoort bij hof Ter Walskerke. Sinds 1983 is de molen beschermd als monument. De molenaar, Freddy Deweer, ontvangt op afspraak graag groepen geïnteresseerde bezoekers. Watermolens zijn erg schaars in de streek, omdat ze moesten wijken voor de rechttrekking en kanalisering van de Leie. Een werkende watermolen is al helemaal uniek.

Hof Ter Walskerke beschikt al in de 15de eeuw over een watermolen - er wordt vooral graan mee gemalen. Het huidige gebouw dateert uit de 18de eeuw, het metalen waterrad uit 1907. In 1900 werden de gebouwen eigendom van het Bureau van Weldadigheid van Harelbeke, nu het OCMW. Sinds 2017 zijn Johan Delrue en Birgit Roobrouck (Music Hotel) de nieuwe eigenaars. In 1995 werd de molen grondig gerestaureerd, in 2011 volgden nog een paar kleinere herstellingen.

Tot in de eerste helft van de 20ste eeuw wordt de watermolen gebruikt om elektriciteit op te wekken. Nu draait hij vooral ter demonstratie. De molenaar heeft nog een andere belangrijke taak: de waterhoogte in de Maalbeek regelen met de schotten en schuiven die bij de molen horen.

Overzicht