Waar

Vier Linden 1
8501 Kortrijk

Regionaal erfgoeddepot Trezoor

De repertoiredecors van de Kortrijkse Schouwburg vormen een unieke collectie. Dertig complete decors: fonddoeken en zetstukken in trompe-l'oeil techniek, bleven bewaard. De collectie bevat algemene repertoiredecors maar ook sets voor opera's als Aïda, Carmen, La Bohème en Rigoletto.

Enkel grote theaters konden zich voor elke voorstelling een apart decor veroorloven. De meeste schouwburgen, waaronder ook de Kortrijkse Stadsschouwburg, beschikten over een collectie algemene decors, décors de répertoire, die voor verschillende voorstellingen ingezet konden worden: een Romeins paleis, een natuurlandschap, een tempel, een boereninterieur, een Oosters interieur, enz. Op 14 november 1913 bestelde het Kortrijkse stadsbestuur een eerste reeks decors bij het Brussels atelier Dubosq. Albert Dubosq (1863-1940) genoot een opleiding bij vier Parijse topdecorateurs, schilderde mee aan belangrijke premières in onder meer de Munt en de Opéra Garnier, maar liet slechts één collectie decors op ware grootte na: in de Leiestad.

De Eerste Wereldoorlog zorgde ervoor dat de repertoire decors pas in 1920 geleverd werden. Hoewel ze dateren uit de periode 1913-26 stamt de stijl niet uit deze periode. De sets gaan terug op 19de eeuwse sjablonen van de romantische decorschool of komen uit de Belle Epoque. In de jaren '50 werden ook operettedecors voor de schouwburg gemaakt, daarnaast bleven latere decorstukken en attributen bewaard.

Raadpleegbaarheid digitale objecten

Een selectie van de theaterdecors is zichtbaar op de Beeldbank Kortrijk.

Overzicht