Reminiscentiespel Levenswandeling

Omschrijving

Het spel levenswandeling is een leuk en eenvoudig spel om met ouderen of personen met dementie in gesprek te gaan over vroeger en elkaar zo op een andere manier te leren kennen. Wat is het mooiste cadeau dat je als kind van Sinterklaas kreeg? Herinner je je nog je eerste kus? Kan je enkele zinnen in jouw dialect zeggen?

In het spel staat reminisceren centraal. Reminisceren betekent het ophalen van herinneringen. De nadruk ligt hierbij op de eigen ervaringen van de deelnemers. Het spel is in de eerste plaats bruikbaar voor zorginstellingen, dienstencentra en mantelzorgers. Het is ook een leuke activiteit tussen grootouders, kinderen en kleinkinderen. Levenswandeling is daarnaast geschikt om in dialoog te gaan met mensen die Nederlands leren.

Het spel bestaat uit twee varianten: een kaartspel met dobbelsteen en een variant met spelbord. Het spelbord is opgevat als een eenvoudig parcours van vakjes. Deelnemers gooien met de dobbelsteen en verplaatsen hun pion. Bij elk gekleurd vakje hoort een kaartje waarop een vraag staat die de deelnemer moet beantwoorden. De vragen polsen naar verhalen over hoe het vroeger was.

De vragen zijn onderverdeeld in zes thema’s: Mijn kindertijd, Geloof en feesten, Verliefd – getrouwd – kinderen, In en rond het huis, Beroep en vrije tijd, Mijn dorp en stad.

Het spel Levenswandeling werd ontwikkeld door onze collega’s van erfgoedcel Pajottenland Zennevallei.

Praktisch

  • Het spel is verpakt in een eenvoudige draagtas.
  • De tas bevat een kaartspel met dobbelstenen, een extra speldoek op spandoek en set van pionnen met dobbelsteen.


Aantal

2 stuks beschikbaar

Beschikbaarheid

Reminiscentiespel Levenswandeling #1
Reminiscentiespel Levenswandeling #2

Reserveren

Het materiaal kan niet door iedereen ontleend worden, daarom vragen we hier jouw motivatie zodat we een beter beeld krijgen waarvoor het gebruikt zal worden.