Waar

Nelson Mandelaplein 17
8500 Kortrijk

Atelier Zuidwest strijkt neer in Tranzit Kortrijk

Zuidwest brengt op dinsdag 12 december  2023 beleidsmakers, vrijetijdscoördinatoren, bibliotheekmedewerkers, cultuur- en erfgoedwerkers, cultuurraden, kunstenorganisaties en verenigingen met bovenlokale ambities samen op Atelier Zuidwest, een netwerkevenement in Tranzit Kortrijk. Atelier Zuidwest is dé ontmoetings- en inspiratiedag voor iedereen die met cultuur, erfgoed en bij uitbreiding vrije tijd aan de slag is in onze regio, professioneel of vrijwillig.

Programma

  • 11u30-12u00: Onthaal met apéro en broodjes
  • 12u10: Warm welkom door Axel Ronse (Schepen voor cultuurbeleid Kortrijk), Griet Vanryckegem (Schepen voor cultuurbeleid Menen en voorzitter Zuidwest), Marnix Theys en Sofie Teugels (Team Zuidwest)
  • 12u30: Brainstorm carrousel: iedereen neemt deel aan drie brainstormtafels van telkens 20 minuten in een doorschuifsysteem.
    • Culturele hoofdstad - Jolle Desloover (DURF2030)
    • Bovenlokaal/regionaal netwerk vrijetijdsparticipatie - Ben Verstreyden (DEMOS) en Jonathan Depoot (UiTPAS Zuidwest)
    • Kunst in de publieke ruimte - Anke D'Haene en Lieselotte Peperstraete (Musea Kortrijk)
    • Belang van gedigitaliseerd erfgoed i.f.v. hergebruik - Livia Snauwaert (Erfgoedcel Brugge)
    • UiTPAS promo-acties - Fien Vandenheede (Stad Kortrijk)
  • 13u50: Tijd voor koffie en de Zuidwest-infomarkt
  • 14u30: 2 rondes inspiratietafels (zie inhoud en inschrijvingsformulier hieronder)
  • 16u00: Netwerkmoment

Inspiratietafels

Keuze sessie inspiratietafel 1 (14u30-15u15)

  • Boost je evenementen en activiteiten door een goede UiT(PAS)-communicatie - Jonathan Depoot (UiTPAS Zuidwest)
    • Vergroot met een gerichte UiTcommunicatie het bereik van jouw activiteiten en evenementen met een gerichte UiTcommunicatie. De UiTdatabank levert de content voor meer dan 1.000 agenda's o.a. UiTinVlaanderen.be, websites van steden en gemeenten, thema-agenda's, gedrukte bladen en mobiele apps. UiTPAS is hiervoor de kers op de taart en ondersteunt de vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede en zorgt er tegelijk voor dat je pashouders aan je organisatie verbindt door het aanbieden van voordelen. En het beste van al: dit kan allemaal volledig gratis!
  • Design praktijken die vertrekken vanuit educatieve en emancipatorische initiatieven (ENGELS) - Ersel Musmul (Mesh vzw)
    • "Reuse-it" is an artistic project by Ersel Musmul that keeps Ghent's cultural heritage alive by transforming original works from the Collections of Ghent archive into new digital drawings. We created an open database where anyone can access and reuse the digital remixes. In this context in a collaboration with five different artists from different disciplines we organized workshops, where we created brand new works using our designs inspired by the Ghent archives. Through "Reuse-it" we aimed to inspire the reinterpretation of Ghent's cultural heritage and connect people with more of this heritage. The project is supported by co-creatiefund & Mesh vzw.
  • Publiekswerking en -opbouw in de culturele en erfgoedsector - Hildegarde van Genechten (FARO)
    • Even uitzoomen: want voor wie doen we het ook alweer? Heel wat projecten en initiatieven willen (groepen van) mensen bereiken die nog niet naar ons cultuurhuis komen of nog niet van ons aanbod genieten. Maar hoe realiseren we dat? Vanuit diverse praktijkvoorbeelden verkennen we mogelijke strategieën.

Keuze sessie inspiratietafel 2 (15u15-16u00)

  • Gents-Turks erfgoedtraject - Neslihan Dogan (STAM Gent)
    • De Turkse migratie naar Gent is ondertussen bijna 60 jaar oud. Bijna een tiende van de Gentenaren heeft Turkse roots. Maar waar is het erfgoed? Wat moeten we bewaren voor de volgende generaties Gentenaren? Wie beter om dat te bepalen dan de volgende generatie zelf. In dit traject gaan jongeren uit diverse Turkse organisaties op zoek naar voorwerpen, maar ook naar verhalen, betekenissen en plaatsen die belangrijk zijn. Dit doen ze samen met de oudere generaties in hun familie, maar ook met buren, kennissen, musea en archieven. In april 2024 staat er ook een co-creative expo gepland, waarin we de voorwerpen, verhalen en het proces belichten. Kom in deze sessie te weten hoe wij dit bottom-up traject aanpakken!


  • Nieuw (tijdelijk) subsidiereglement voor kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten - Leonie Lanssens (OP/TIL)
    • De Vlaamse overheid lanceert een nieuw subsidiereglement voor kleinschalige bovenlokale cultuurprojecten. Benieuwd of deze projectsubsidie iets voor jou is? Tijdens onze infosessie maak je kennis met alle spelregels en enkele voorbeelden. En we maken tijd voor jouw vragen. Voor wie is deze infosessie interessant?
      • culturele -en jeugdactoren met rechtspersoon uit amateurkunsten, cultureel erfgoed, circus, lokaal cultuurbeleid, sociaal-cultureel werk en kunsten
      • lokale besturen en hun AGB’s (vb. bibliotheken, cultuurcentra, cultuurdiensten, stedelijke musea…)
      • met interesse in culturele projectsubsidie

  • Open Creatives, online platform voor cultuur en erfgoed spelers - Frederik Sioen (Kunstenplatform Gent)
    • Open Creatives, het online platform voor cultuur en erfgoed spelers, is een baanbrekend initiatief dat de creatieve sector verbindt en de toegang tot culturele en erfgoedbronnen vereenvoudigt. Onder leiding van Frederik Sioen van Kunstenplatform Gent biedt dit platform een innovatieve ruimte waar kunstenaars, erfgoedprofessionals en culturele instellingen elkaar ontmoeten en samenwerken. Met Open Creatives worden barrières doorbroken, waardoor creatieve ideeën en projecten gemakkelijker kunnen worden gerealiseerd. Dit initiatief bevordert niet alleen de samenwerking tussen verschillende creatieve spelers, maar draagt ook bij aan de bloei van de culturele sector door het delen van kennis, ervaringen en middelen. Dankzij Open Creatives wordt de culturele en erfgoedgemeenschap versterkt, wat resulteert in een levendige en dynamische culturele scene in Gent en daarbuiten. Te implementeren in onze regio?

FAQ

Ja, het is belangrijk om je vooraf in te schrijven. Dit helpt ons om het aantal deelnemers vooraf goed in te schatten, waardoor we duidelijkheid hebben over hoeveel mensen we kunnen verwachten. Dit stelt ons in staat om de brainstorm- en inspiratietafels optimaal in te delen en voldoende hapjes en drank te voorzien. Bovendien wordt er vooraf een inschrijvingslijst aangemaakt en worden er e-tickets met je naam erop uitgegeven.

Nee, hier hoef je geen keuze te maken; iedereen neemt deel aan drie van de vijf brainstormtafels van telkens 20 minuten via ons doorschuifsysteem. Je hoeft je enkel onderaan in te schrijven voor de inspiratietafels.

De afstand tussen Station Kortrijk en Nelson Mandelaplein in Kortrijk bedraagt ongeveer 1,5 kilometer. Met de fiets kost het je slechts 5 minuten en te voet duurt het ongeveer 15 minuten om deze afstand af te leggen. Bovendien zijn er deelfietsen beschikbaar in Station Kortrijk die je kunt lenen, waardoor het gemakkelijk en snel is om je in de stad te verplaatsen.

Je kunt het beste parkeren op Parking P9 Kortrijk Weide (Nelson Mandelaplein); deze parkeergelegenheid is betalend. Recht tegenover deze parkeerplaats vind je het gebouw 'JC Tranzit Kortrijk'. Daar zul je de UiTPAS-caravan en de beachflags van Zuidwest zien, die aangeven waar de ingang zich precies bevindt.

Stuur gerust een mailtje naar jonathan@zuidwest.be met de vermelding of je een glutenvrije of vegetarische optie wenst.

Inschrijven

Met spijt moeten we mededelen dat de inschrijvingen voor ons evenement zijn afgesloten omdat we het maximale aantal deelnemers hebben bereikt. Mocht je echter nog steeds geïnteresseerd zijn in deelname en op de hoogte willen blijven van eventuele beschikbaarheid, dan nodigen we je uit om een e-mail te sturen naar sarah@zuidwest.be met het onderwerp "Wachtlijst". We zullen je dan graag informeren als er plaatsen beschikbaar komen. Bedankt voor jullie enthousiasme en begrip.

Overzicht