We merken bij heel wat cultuur- en erfgoedverenigingen dat men kampt met een tekort aan vrijwilligers. De verenigingen hebben nood aan verjonging binnen hun werking en/of meer mankracht. Klinkt dit voor jou bekend in de oren? Wel, om hiervoor een oplossing te vinden, slaan we, samen met de dertien steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen, de handen in elkaar om een gratis vrijwilligerstraject aan te bieden, dat gegeven wordt door een erkend bureau: Vrijwilligers Werk Werkt.

Onderaan deze pagina kan je inschrijving via het formulier tot 27 februari. 

Praktische vragen

De focus van deze opleiding ligt op vrijwilligers aantrekken, een veranderde visie op vrijwilligerswerk binnen de organisatie, vrijwilligers behouden en motiveren. We gaan interactief aan de slag, zodat jij deze interessante lessen kan meenemen naar je eigen praktijk. Dit houdt in dat:

 1. We starten met hoe we nieuwe mensen kunnen aantrekken. Wie zijn ze, wat hebben ze nodig en wat vinden ze belangrijk? Maar zeker ook: waar willen ze terecht komen? Hoe kunnen wij aantrekkelijk zijn als vereniging voor nieuwe vrijwilligers?
 2. Vervolgens gaan we dieper door op hoe we vrijwilligers kunnen behouden in onze werking. Waar komen mensen graag binnen en vinden ze het leuk om te blijven. Hoe kunnen we voorkomen dat onze groep zich sluit en welke tools kunnen we gebruiken om ons daarin te helpen. 
 3. Dan gaan we verder door op de intrinsieke motivatie van mensen. Wat heeft elke persoon nodig om zich betrokken te voelen op een organisatie? Wat maakt dat die betrokkenheid groeit en hoe kunnen wij daaraan tegemoetkomen als vereniging? 
 4. Tot slot bouwen we een voormiddag op met vragen die doorheen de vorige sessies zijn blijven hangen. Waar bleven jullie als deelnemer op je honger zitten? Daar gaat de lesgever met jullie over aan de slag. 

4 zaterdagvoormiddagen in maart. 3 uur per sessie: van 09u00-12u00.

 • 04/03 en 11/03: Bibbox Waregem (Gratis parking aan het Jeugdcentrum van Waregem)
 • 18/03 en 25/03: Leiedal, President Kennedypark 10 - Kortrijk (Gratis parking voor het gebouw)

Gratis, mits een duidelijk engagement om het volledige traject te volgen.

De perceptie leeft dat mensen moeilijk te motiveren zijn tot vrijwilligerswerk, laat staan hen te motiveren tot een vast engagement. De waarheid ligt eerder in de realiteit dat er anno 2023 een enorm vrijetijdsaanbod is en het vrijwilligerswerk is daar een onderdeel van. Vrijwilligers gaan permanent op zoek naar de plaats waar het leuk is én waar ze zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen om een bijdrage te leveren. Organisaties die vrijwilligers willen aantrekken moeten dan ook meer dan ooit nadenken over de wijze waarop zij vrijwilligerswerk in hun organisatie vorm willen geven.  Vrijwilligers zijn niet langer mensen die we éénmaal binnenhalen en voor jaren behouden, eens ze er zijn moet je er mee aan de slag om hen te laten genieten van je werking.

 • Wat betekent dit voor verenigingen die met vrijwilligers werken?
 • Waar ligt de sleutel tot succes bij het zoeken naar en vinden van nieuwe vrijwilligers?
 • Op welke manier komt mijn organisatie naar buiten?
 • Op welke manier trekken we bewust vrijwilligers aan?
 • Wat zijn handvaten die we in de dagdagelijkse realiteit kunnen gebruiken om te zorgen dat we de intrinsieke motivatie van vrijwilligers stimuleren én dat ze zich goed en gewaardeerd voelen binnen onze werking?

Zuidwest zoekt naar hernieuwde en eigentijdse vormen van participatie. Door de tanende structurele inzet van vrijwilligers in verenigingen lijken een aantal klassieke participatiemethodieken en organen niet altijd zo goed meer te werken. Binnen de bovenlokale cultuurwerking wordt onderzocht hoe vrijwilligerswerk een frisse en nieuwe plek kan krijgen in de regio. Zowel binnen de bovenlokale cultuurwerking als de erfgoedwerking wordt aandacht voorzien rond organisatieontwikkeling voor vrijwillige verenigingen binnen de beleidsplannen:

 • Erfgoed:
  • SD 1: Collectiebeherende instellingen vinden een actuele plek in een vernieuwd en vertakt landschap;
   • OD 1.4: Niet-professionele musea coachen;
   • OD 2.3: Lokale erfgoedvrijwilligers en -werkers versterken in hun erfgoedcompetenties.
 • Bovenlokale cultuurwerking:
  • SD 4: Naar eigentijdse vormen van participatie.
Overzicht

Schrijf je hier in

Mijn vereniging valt in de categorie: 

Meer informatie

20220905 Kortrijk Erfgoed Zuidwest Personeel Sarah Snoeck

Sarah
Snoeck

Cultuurconsulent
20211129 Kortrijk Erfgoed Zuidwest Personeel Triene Vandenbussche Klein

Triene
Vandenbussche

Erfgoedconsulent