Waar

Blokellestraat 113b
8550 Zwevegem

Erfgoedcafé 2024. Verhalen met mes en vork op Transfo.

Tijdens het Erfgoedcafé kan je smullen van gerechtjes met een knipoog naar het verleden en kies je jouw favoriete erfgoedlezingen à la carte. Bij elk gerechtje neem je plaats aan een andere tafel waar een boeiende verteller - tijdens het eten - iets vertelt over inspirerend erfgoed van binnen of buiten de regio. Deze activiteit wordt georganiseerd door Erfgoed Zuidwest en door de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Leiedal. 

De editie van 2024 gaat door op 10 oktober in de machinezaal van Transfo in Zwevegem om 18u30. Hierbij presenteren we je heel graag onze menukaart van sprekers!

Menukaart

SPREKER/001: Bruno Forment - ZO KLONK KORTRIJK TIJDENS DE BELLE EPOQUE
Kortrijkzanen konden in de belle époque (1880-1920) op diverse locaties genieten van muziek. Orkesten, fanfares en koren uit eigen stad en omstreken speelden en zongen operastukken, ouvertures… op de Grote Markt, het Plein en de Damkaai. Bruno Forment vertelt wat je je moet voorstellen bij het Zuid-West-Vlaamse muzieklandschap in die muziekdramatische periode. Hoe rijk - of arm - was het culturele aanbod in de Leiestad? Hoe droeg het gespeelde repertoire bij tot de stedelijke identiteit in tijden van cultuurstrijd en politiek-confessionele conflicten?

Bruno Forment is hoofdonderzoeker aan het Orpheus Instituut.

SPREKER/002: Astrid Luypaert - ALZHEIMER, AARDBEIEN EN ARTIESTEN
In België leven 140.000 mensen met alzheimer, een ziekte die complexe processen veroorzaakt in ons brein en daarmee ook ons gedrag. Kan kunst ons helpen om dementie beter te begrijpen? Kan erfgoed mensen met alzheimer gelukkiger maken? En misschien nog intrigerender, wat hebben aardbeien met dit alles te maken? Duik samen met Astrid Luypaert mee in de kunstgeschiedenis en de werking van onze hersenen.

Astrid Luypaert is onderzoeker en medewerker bij en BELvue Museum.

SPREKER/003: Joris Colla - OVER ZIN EN WELZIJN: KAPELLETJES IN ZUID-WEST-VLAANDEREN
Vlaanderen telt vele kapelletjes. Je vindt ze in zowat elke straat, van kleine gevelbeeldjes tot veldkapellen, kleine monumenten die ons landschap kleuren. Ze herbergen bijzondere objecten en zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude gebruiken en verhalen. Tijd dat we die rijke kennis aan gebruiken, tradities en verhalen verzamelen. Tijd dat we bestaande initiatieven in de kijker zetten en nieuwe initiatiefnemers inspireren. Het borgen van levende tradities, of het organiseren van extra activiteiten rond kapelletjes, biedt kansen om heel lokaal te werken aan sociale cohesie, welzijn en zingeving.

Joris Colla is expert katholiek erfgoed, onderwijs en immaterieel erfgoed.

SPREKER/004: Tina Dyselinck - EEN REIS DOOR ARCHEOLOGISCH ZWEVEGEM
Archeologisch onderzoek biedt de kans om het verleden te reconstrueren. Wat vinden we zoal terug in de Zwevegemse ondergrond? Hoe draagt dit bij aan onze kennis? Reis mee door de tijd en zie de veranderingen die archeologisch terug te vinden zijn. Verschillende tradities, woonhuizen en andere structuren en hun plaatsing in het landschap passeren de revue.

Tina Dyselinck is archeoloog bij Baac Vlaanderen BV.


SPREKER/005: Werner Peene - FAMILIEKUNDE EN FAMILIALE GESCHIEDENIS
Familiekunde of genealogie zit in de lift. Waar vind ik info over onze voorouders? Wat was hun beroep? Wat was hun inbreng in het sociale leven waar ze leefden? Daarom is heemkunde een belangrijke input bij het samenstellen van een familiegeschiedenis. Een kenspreuk is hier op de juiste plaats: Wie het verleden eert, eert de toekomst.

Werner Peene is genealoog en is verbonden als vrijwilliger aan de Stichting de Bethune.


SPREKER/006: Bart Vandamme - 100 JAAR VLIEGSCHOOL WEVELGEM
Ontdek het fascinerende verhaal van de militaire vliegschool van Wevelgem die actief was tussen 1924 en 1940. Tijdens deze boeiende lezing duikt Bart Vandamme in de rijke geschiedenis van de vliegschool, die een cruciale rol speelde in de ontwikkeling van de militaire luchtvaart.

Bart Vandamme is voorzitter van de Flanders Aviation Society vzw.


SPREKER/007:
Abdelouarette Benammar - GULDEN SPOREN EN GOUDEN SPECERIJEN
Deze winnaar van de Kortrijkse scriptieprijs doet de Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk uit de doeken sinds 1995. Hij kadert dit onderzoek binnen de bredere geschiedenis van de nationale Marokkaanse migratie en het eerdere onderzoek naar Marokkaanse migratie in Kortrijk voor 1995. Zowel een demografische analyse, een bespreking van het culturele en religieuze leven als de politieke emancipatie van de Marokkaanse gemeenschap komt aan bod.

Abdelouarette Benammar is winnaar van de Kortrijkse scriptieprijs met zijn masterproef over de Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995.


SPREKER/008:
Geert Vanmaeckelberghe - FIETSENDE FANFARES
Toen de fiets eind 19de eeuw zijn doorbraak kende, werden er overal in Vlaanderen veloclubs opgericht. Men fietste op zondag van dorp naar dorp. Er gebeurden ongelukken en er werden nieuwe wetten uitgevaardigd ter bevordering van de veiligheid. Zo moesten fietsers om het veilig te houden trompen -toeteren- aan de hoek van de straat. De veloclubs vonden er niets beter op dan een klaroenblazer voorop te laten rijden. Al snel werden dat er meerdere en zo'n zestig veloclubs hadden een eigen trompetterkorps dat op kop reed. Een uniek gegeven, sport en muziekbeoefening binnen dezelfde vereniging. Ze hielden hun samenkomsten in herbergen waarvan de herbergier en vaak ook de brouwer lid was van de veloclub. Ze speelden een belangrijke rol in het sociaal leven en ijverden voor betere wegen, de aanleg van fietspaden en de vermindering, en uiteindelijke afschaffing, van de velotaks.

Geert Vanmaeckelberghe is auteur van het boek "Fietsen en Trompen". In 2014 werd hij klaroenblazer bij de Fietsende Fanfare De Zwaluw uit Eernegem. Algauw begon hij een onderzoek naar het fenomeen van de fietsende muzikanten, wat resulteerde in een boek over deze vergeten geschiedenis.


SPREKER/009: Peter Despriet en Nicole Pannier - DE WEDEROPBOUW VAN KORTRIJK (1944-1957)
Kortrijk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar geteisterd door bombardementen. Een groot deel van de stad lag hierdoor in puin. De wederopbouwcampagne die daarop volgde, heeft de stad verrijkt met een bijzonder waardevol en beeldbepalend architecturaal patrimonium. De zeer uitgebreide bouwproductie is enerzijds zeer divers maar toont anderzijds een sterke eenheid dank zij gemeenschappelijke kenmerken en het strakke toezicht van de stedelijke Commissie van Stedeschoon. Materiaalgebruik, vormgeving en oog voor detail zorgen ervoor dat deze panden vandaag duidelijk in het straatbeeld te herkennen zijn. Jammer genoeg wordt de wederopbouwarchitectuur nog te weinig naar waarde geschat. Daar hoopt de Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk ABEKO verandering in te brengen.

Peter Despriet en Nicole Pannier, leden van de Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk (ABEKO)

Hoe inschrijven?

Inschrijven doe je via het formulier hieronder. Het is de bedoeling dat je drie verschillende sprekers kiest. Drie sessies dus, voor drie gangen aan heerlijk eten dat je erbij geserveerd krijgt en dat allemaal voor 20 euro per persoon.

Dit jaar bieden we ook iets extra's aan: voor een meerprijs van drie euro kun je een begeleide rondleiding krijgen op de gehele Transfosite. Dit is uiteraard volledig vrijblijvend, plaatsen zijn hiervoor ook beperkt. Als je voor de rondleiding kiest, vragen we om stipt om 17u30 aanwezig te zijn. Nadien sluit je aan bij de start van het Erfgoedcafé om 18u30.

OPGELET

Je kunt maximaal voor twee personen tegelijkertijd inschrijven (en enkel als jullie beide dezelfde sessies kiezen). Wens je voor meer dan twee in te schrijven? Dan vul je het formulier gewoon nog een keer in voor de derde/vierde/etc. persoon. Kom je met twee maar wens je niet dezelfde sessies te volgen? Dan vul je het formulier apart in.

DE INSCHRIJVING IS SLECHTS COMPLEET NA OVERSCHRIJVING. Alle informatie over de betaling ontvang je in een mailtje na invullen van het formulier.

Inschrijven

Erfgoedcafé 2024 inschrijving

Naam
Kom je met een tweede persoon? 
Naam tweede persoon
Wens je voor een meerprijs van 3 euro (p.p.) een rondleiding op Transfo? 

Deze rondleiding staat los van de drie lezingen waaruit je kunt kiezen. Indien je kiest voor de rondleiding, vragen we ook om al om 17u30u aanwezig te zijn. Daarna sluit je aan bij de start van het Erfgoedcafé.

Kies jouw eerste spreker 

Indien je met twee komt, geldt jouw keuze voor beide personen. Wil de tweede persoon liever andere sessies volgen? Dan vult die voor zichzelf een nieuw, apart formulier in (gelieve dan ook niet te selecteren dat je met twee komt).

Kies jouw andere, tweede spreker 

Indien je met twee komt, geldt jouw keuze voor beide personen. Wil de tweede persoon liever andere sessies volgen? Dan vult die voor zichzelf een nieuw, apart formulier in (gelieve dan ook niet te selecteren dat je met twee komt).

Kies jouw andere, derde spreker 

Indien je met twee komt, geldt jouw keuze voor beide personen. Wil de tweede persoon liever andere sessies volgen? Dan vult die voor zichzelf een nieuw, apart formulier in (gelieve dan ook niet te selecteren dat je met twee komt).

Het Erfgoedcafé is ook trotse UiTPAS-partner, daarom bieden we enkele UiTPAS-voordelen aan. Je kan 5 UiTPAS-punten inruilen voor 5 euro korting of indien je in aanmerking komt voor het kansentarief, 80% korting krijgen.
Overzicht