Wil je graag informatie vinden over een kapel in je buurt? Of wil je een activiteit organiseren gelinkt aan een kapel? Je weet niet goed hoe hieraan te beginnen?

In twee sessies gaan we dieper in op de tradities en gebruiken rond de kapel en waar je informatie kan vinden over je kapel. Vlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Haast in iedere straat vind je een kapel, van kleine gevelbeeldjes over staakkapelletjes tot grote veldkapellen. Veel van die kapellen herbergen bijzondere objecten, zijn bouwkundig interessant en zijn vaak onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude tradities, gebruiken en verhalen.

De vorming wordt op verschillende plekken in Vlaanderen georganiseerd in het kader van het project 'Kapelletjes in Vlaanderen'. Dit is een project van Parcum in samenwerking met Histories en Zuidwest. In onze regio gaan de twee vormingen door op donderdag 2 en 16 maart in Kortrijk.

Vormingsessie 1: 'Hoe zet ik in op de toekomst van mijn kapel?'

In het onderdeel 'Hoe zet ik in op de toekomst van mijn kapel?' bekijken we stap voor stap hoe je aan de slag kan gaan met je kapel. Hoe kan je nieuwe activiteiten organiseren rond een kapel of deze een nieuwe invulling geven die gedragen wordt door een zo groot mogelijke gemeenschap? Via een stappenplan loodsen we je doorheen dit proces.

Deze vorming gaat door op donderdag 2 maart van 19u-21u in President Kennedypark 10, 8500 Kortrijk. 

Vormingsessie 2: ‘Hoe verzamel ik informatie over mijn kapel?’

In de sessie ‘Hoe verzamel ik informatie over mijn kapel?’ leer je stap voor stap waar je informatie kan vinden over je kapel. Via verschillende bronnen, van mondelinge geschiedenis over historische kaartmateriaal tot parochie-archieven, kan je het verhaal achter je kapel achterhalen. Tijdens de sessie bekijken hoe je de kapel beschrijft zodat die alle informatie bevat.

Deze vorming gaat door op donderdag 16 maart van 19u-21u in Begijnhof, Sint-Annazaal, Begijnhofstraat 2, 8500 Kortrijk. 

Praktisch

Wanneer: Donderdag 2 en 16 maart van 19u-21u

Waar: Op 2 maart in President Kennedypark 10 in Kortrijk. Op 16 maart in de Sint-Annazaal, Begijnhofstraat 2, 8500 Kortrijk. 

Prijs: De vormingen zijn gratis

Inschrijven: Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via de website van Parcum

Doelgroep: Iedereen met een interesse in het verhaal van lokale kapellen, met oog op verleden, heden en toekomst.

Lesgevers: Laura Hemelings (Histories), Hendrik Vandeginste (Histories) of Bert Verheyden (PARCUM).