Ontdek ons boeiend religieus erfgoed

De talloze kerken in België maken een onmisbaar deel uit van onze geschiedenis. Veel kerken hebben heel wat interessante erfgoedobjecten met een verhaal. Spring het weekend van 4-5 juni binnen in een kerk en ontdek ze. Kerken zijn ook ideale plekken om even tot rust te komen na een drukke werkweek. 

Ook in onze regio zetten heel wat kerken hun deuren open zoals de Sint-Medarduskerk in Wervik en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk. Sommige kerken organiseren ook speciaal voor Open Kerkendag een tentoonstelling of leuke activiteit. Ontdek hieronder onze aanraders. 

Ontdek de deelnemende kerken

Aanraders van Zuidwest

Op zoek naar een kerk die niet enkel hun deuren openzet, maar je ook verrast met een tentoonstelling of activiteit? Neem dan zeker eens een kijkje in de Sint-Elooiskerk in Kortrijk, het Heilig Hart van Jezus en de Heilige Amanduskerk in Spiere of de Sint-Dionysius-en-Genesiuskerk in Sint-Denijs.

De Sint-Elooiskerk in Kortrijk opent op 4 juni van 14u-18u en geeft je deskundige uitleg bij hun kerkschatten zoals prachtige processievaandels en hun neogotische erfgoedstukken. Nadien kan je genieten van een drankje. 

In de kerk van Spiere kan je genieten van de tentoonstelling 'Van archeologisch onderzoek en ontdekking van de “Michelsberg” naar glas in loodraam - Kerk Spiere 1993' op 4 juni van 9u30-12u30 en van 14u-18u. Het glas-in-lood raam aan de ingang van de kerk wordt extra in de kijker gezet. Deze werd geïnspireerd op de archeologische opgravingen rond de Michelsbergcultuur in 1993-1995. Bezoekers kunnen ook de toren en loopbanen bezichtigen.

Op 3 en 4 juni van 10u-12u en van 14u-17u toont de Sint-Dionysius-en Genesiuskerk in Sint-Denijs hun kerkschatten. Ze geven je met plezier uitleg en wijzen op enkele interessante details.

Ontdek de kerkschatten van thuis

Geraak je dat weekend niet tot bij een kerk in jouw buurt? Dan kan je van thuis ook genieten van enkele kerkschatten. Sommige kerken maakten een inventaris van hun erfgoed op erfgoedplus. Typ in de zoekbalk bovenaan jouw kerk en klik vervolgens rechts bij 'collectie' de juiste kerk aan.