Op zondag 23 april is het opnieuw Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Het wordt een ‘beestige’ editie waarbij dieren in de kijker worden geplaatst. Texture, museum van vlas en textiel bezoek je gratis, maar er is meer. Een bijzondere Kortrijkse teddybeer keert voor even terug naar zijn thuisstad. Om dat te vieren, kan je deelnemen aan enkele bèregeestige activiteiten in en rond het museum. Traditiegetrouw ben je tussen 14 en 17 uur ook welkom in Preetjes molen, de laatste nog draaiende vlaszwingelmolen in Europa.  

De beer met grote ogen

Op Erfgoeddag kan je in museum Texture een wel heel bijzondere Kortrijkse teddybeer komen begroeten. Een beer met grote ogen én een verhaal dat ons terugbrengt naar de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal van de Joodse moeder Léa en haar tweejarig zoontje Norbert die bij de Kortrijkse familie Raymond en Julia Verhage, in café Matador, onderduiken. Een verhaal om stil van te worden.

De beer maakt op vandaag deel uit van de permanente opstelling in Kazerne Dossin, Mechelen en keert speciaal voor Erfgoeddag even terug naar zijn thuisstad.

Ga op berenjacht

Tijdens deze wandeling kan je met het hele gezin op zoek naar alle teddyberen die zich verstopt hebben achter de ramen op de wijk Overleie. Elk van hen heeft zijn eigen unieke kenmerken en verhaal. Wie de berenbingo tot een goed einde brengt, wacht een leuke beloning. Trek je wandelschoenen aan, haal je plannetje op in Texture en ga op avontuur.  

Berenjacht duurt ongeveer 1 uur en werd uitgewerkt op maat van kinderen vanaf 3 jaar. Je start en eindigt in museum Texture.

OPROEP: breng je beer binnen!

Erfgoeddag is het startschot van een knuffelzacht creatief traject. Onder begeleiding van textielkunstenares Cathy Bertel ontwerpen, bouwen en naaien jongeren dit schooljaar aan een zacht, troostend knuffelmeubel. Het resultaat wordt nadien geschonken aan een bijzonder goed doel. Daarvoor hebben we 500 knuffels nodig. Dat zijn véél knuffels, in alle formaten en kleuren. Heb je thuis knuffels die niet meer geknuffeld worden? En wil je ze een tweede leven geven? Spring binnen in Texture en deponeer ze bij de Dikke Knuffel Muur, een instagrammable spot in onze inkomhal.

De bereninzamelactie start op zondag 23 april en loopt tot zondag 6 mei 2023. In samenwerking met de Kringloopwinkel en OKAN Drie Hofsteden.

Praktisch

Texture Noordstraat 28 8500 Kortrijk

23/04/2023 - 10:00 t/m 18:00